Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη περιοχή της Λίμνης Ευβοίας που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι ωστόσο τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στην βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάηκαν περισσότερα από 30.000 στρέμματα δάσους.

Το απόγευμα της Δευτέρας τέθηκε υπό έλεγχο το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Λίμνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής που εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης «η πυρκαγιά στην Λίμνη Ευβοίας έχει οριοθετηθεί – ελεγχθεί, καθώς δεν υπήρξαν ενεργά μέτωπα καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αντιμετωπίστηκαν οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στον τόπο της πυρκαγιάς παραμένει και θα παραμείνει τα επόμενα 24ωρα, το σύνολο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων (60 πυροσβεστικά οχήματα και 300 πυροσβέστες) για την πλήρη κατάσβεση της.

Στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν, από την πρώτη στιγμή, συνολικά 18 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό), «καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ, Διεύθυνση Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Δασαρχείο Λίμνης και πολλοί εθελοντές».

Στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής τονίζεται ότι «στα πλαίσια της στρατηγικής για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς διανοίχτηκαν με τη συνδρομή των προαναφερόμενων δασικών υπηρεσιών, σε καίρια σημεία, αντιπυρικές ζώνες ώστε να διασφαλιστεί η μη επέκταση της στα παρακείμενα συμπαγή δάση».

Πλέον ξεκινά η καταγραφή των ζημιών ενώ στελέχη του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής ερευνά τα αίτια της φωτιάς.
Η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, μετά από σχετικό αίτημα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς στη θέση Φαράκλα στις 30-7-2016.»

Δεκάδες άτομα είχαν εγκλωβιστεί το Σάββατο στις παραλίες Αγίου Γεωργίου και Γαλατάκη Λίμνης Ευβοίας, εξαιτίας της πυρκαγιάς. Συνολικά 44 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τις Λιμενικές Αρχές και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Λίμνης.

Ακόμη την Τρίτη οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα από τις 06.00 έως τις 18.00 ανήλθαν σε 30.