Αυστηρά μέτρα ώστε να προστατευθεί το Παυλοπέτρι, η αρχαία βυθισμένη πόλη της Λακωνίας, έχει ζητήσει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η υπηρεσία, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου Ειδικού Κανονισμού Λιμένα, το οποίο… σέρνεται για περισσότερο από έναν χρόνο, ζήτησε να απαγορευθούν εντός του όρμου της Νεάπολης οποιεσδήποτε εργασίες στα ύφαλα των πλοίων ή άλλες εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο σε περίπτωση ατυχήματος.
Η χρήση της Πούντας

Κατάλοιπα καταποντισμένου πρωτοελλαδικού οικισμού στο Παυλοπέτρι

Αλλά και ως προς τη σχεδιαζόμενη μετατροπή του όρμου σε… πειρατικό αγκυροβόλιο η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών της ευρύτερης περιοχής Κυθήρων, Ελαφονήσου και Βατίκων Λακωνίας, οι οποίοι αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στις προτεινόμενες αλλαγές.

Η υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού θεωρεί ότι πρέπει να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη χρήση του όρμου της Νεάπολης από τα φορτηγά πλοία και να απαγορευθεί η στάθμευσή τους (ακόμη και ολιγόωρη) στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Νεάπολης που έχει οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου (παραλία Πούντας) καθώς αυτή υποβαθμίζει το περιβάλλον του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου.
Σε απάντηση στη Βουλή του υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Νικήτα Κακλαμάνη για την προστασία του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου αναφέρεται ότι έχει καταρτιστεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Ελαφονήσου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στόχος είναι η ανάδειξη της ανεκτίμητης πολιτισμικής αξίας του χώρου, η οποία ως σήμερα δεν προβάλλεται σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό, καθώς και η διευκόλυνση πρόσβασης επισκεπτών και κολυμβητών στον αρχαιολογικό χώρο.
Μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει αυστηρά μέτρα ώστε να προστατευθεί το Παυλοπέτρι

Ο βυθισμένος προϊστορικός οικισμός στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, απέναντι από την Ελαφόνησο, είναι κηρυγμένος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος από το 1976. Η επιστημονική έρευνα είχε ήδη ξεκινήσει το 1967 από την Εφορεία Πελοποννήσου και τη Βρετανική Σχολή, αν και πρώτη φορά αναφορά στη βυθισμένη πόλη είχε κάνει το 1904 ο γεωλόγος και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρης.

Τότε αποκαλύφθηκε μια σπάνια προϊστορική πόλη με οικιστικό σχέδιο, δηλαδή με κτίσματα, δρόμους, πλατείες, κήπους, ναούς, νεκροταφείο… Στη συνέχεια αποτυπώθηκαν κτιριακά συγκροτήματα στο βόρειο και νότιο τμήμα του οικισμού, σε έκταση μεγαλύτερη των 9.000 τετραγωνικών μέτρων, νέα ταφικά σύνολα και τμήμα ακτολιθικού σχηματισμού.
Νεότερο ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2009 είχε ως σκοπό την έρευνα του καταποντισμένου αρχαίου οικισμού με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων και την ψηφιακή αποτύπωσή του. Οπως προέκυψε, η πόλη φαίνεται ότι βυθίστηκε εξαιτίας σειράς σεισμών και τεκτονικών επεισοδίων σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένη κατοίκηση από την 4η χιλιετία π.Χ. και όχι από το 2800 π.Χ., όπως ήταν η αρχική εκτίμηση.
Το 2014 η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ύστερα από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), έκρινε σκόπιμο να διαμορφωθεί νέα συνολική πρόταση αναοριοθέτησης που θα περιλαμβάνει και τον χερσαίο αρχαιολογικό χώρο Ελαφονήσου, τη νησίδα Παυλοπέτρι και την απέναντι ακτή της Πούντας.

HeliosPlus