Τον κότινο από τη μνημειακή ελιά προκειμένου να συνοδεύσει την εθνική μας ολυμπιακή αποστολή κατά την είσοδό της στο στάδιο «Μαρακανά» στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο παρέδωσε την Πέμπτη 28 Ιουλίου ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης.

Σε συνέχεια της τελετής κοπής του κότινου, που είχε πραγματοποιηθεί με μια ιδιαίτερη τελετή την προηγούμενη εβδομάδα στις Βούβες, τον κότινο παρέλαβε ο αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής (ΕΟΑ) κ. Ισίδωρος Κούβελος, παρουσία του αρχηγού της αποστολής της υδατοσφαίρισης κ. Αντώνη Αρώνη, καθώς και των αθλητών, προπονητών και συνοδών των Ολυμπιακών Εθνικών Ομάδων Υδατοσφαίρισης και Κολύμβησης και πολλών εκπροσώπων ΜΜΕ.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η συμμετοχή του κότινου, για τέταρτη συνεχή φορά, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εμπεριέχει συμβολισμούς, όπως το μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών, που είναι, ειδικά στις μέρες μας, ακόμη πιο επίκαιροι. Με ιδιαίτερη χαρά παραδίδουμε σήμερα αυτόν τον κότινο από την αρχαία ελιά, καθώς, όπως είναι γνωστό, από κλάδο ελαίας στεφανώνονταν οι oλυμπιονίκες στην αρχαιότητα και αυτό που χαρακτήριζε τους συμμετέχοντες ήταν το ήθος και η ευγενής άμιλλα, αρετές τις οποίες είμαστε σίγουροι ότι εσείς διαθέτετε».

Ο αρχηγός της oλυμπιακής αποστολής και pρόεδρος της ΕΟΑ ανέφερε από την πλευρά του ότι «όπως η oλυμπιακή φλόγα ταξιδεύει στις ηπείρους πριν δώσει το έναυσμα για την έναρξη των αγώνων, έτσι και το κλαδί της ελιάς από αυτό το αρχαίο μνημειακό ελαιόδενδρο των Βουβών του Δήμου Πλατανιά, στο τέταρτο ολυμπιακό ταξίδι του, μεταφέρει ένα οικουμενικό μήνυμα. Επίσης όλοι εσείς οι αθλητές της αποστολής μας με τη συμμετοχή, το ήθος και τη στάση σας, είστε ήδη νικητές».