Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη που τελούσαν υπό κατάληψη από άτομα που φέρονται να πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Πρόκειται για το πρώην Ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», που βρίσκεται στη οδό Γρ. Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, το «Μανδαλίδειο» στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης και ένα 8όροφο κτίριο επί της Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της πόλης. Τα πρώτα δύο οικήματα είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ενώ το τρίτο ανήκει σε ιδιώτη. Στην πολυκατοικία στην Καρόλου Ντηλ ήταν άτομα από το No Borders.

Η έφοδος στα κτίρια και η εκκένωσή τους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πραγματοποιήθηκε μετά από εισαγγελική παραγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκαν εκατό προσαγωγές από το εσωτερικό των τριών κτιρίων και τώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των προσαχθέντων. Από αυτές οι 74 έγιναν συλλήψεις και η αστυνομία θα προχωρήσει στη σύνταξη κατηγορητηρίων προκειμένου οι συλληφθέντες να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Ποινικής Αγωγής.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

Εν τω μεταξύ κατάληψη πραγματοποιούν στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης άτομα του αναρχικού χώρου που εξέδοσαν και την εξής ανακοίνωση:

«Ως άμεση απάντηση στα πογκρόμ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στους κατειλημμένους χώρους στέγης προσφύγων – μεταναστών, καταλάβαμε σήμερα τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατίας, ζητώντας ταυτόχρονα την αμεση απελευθέρωση των διωκόμενων συντρόφων μέχρι τις 12.00, καθώς και την άμεση ανάκληση της κατεδάφισης της κατάληψης του ορφανοτροφείου, μέσα στους χώρους του οποίου βρίσκεται τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Σύντροφοι και συντρόφισσες ενάντια στις εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης προσφύγων – μεταναστών στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, την αντίθεσή του στην εκκένωση των υπό κατάληψη χώρων στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς».