Έλληνες επιχειρηματίες κατηγορούνται από τις κυπριακές αρχές ότι δωροδόκησαν τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου κ. Χριστόδουλο Χριστοδούλου με 1 εκατ. ευρώ, ποσό που κατατέθηκε σε εταιρεία της κόρης και του γαμπρού του.
Κατηγορούμενοι για δωροδοκία είναι οι Ανδρέας Βγενόπουλος, Κυριάκος Μάγειρας, Μιχάλης Φόλε, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας και η κόρη και ο γαμπρός του πρώην διοικητή.
Η κυπριακή Γενική Εισαγγελία καταχώρισε ήδη κατηγορητήριο εναντίον των ελλήνων πολιτών.
Η υπόθεση αφορά στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ που κατατέθηκε στην εταιρεία Α.C. Christodoulou Consultants που δεν δηλώθηκε στην εφορία και υπάρχει καταδικαστική απόφαση στην Κύπρο σε βάρος του πρώην διοικητή.
Η ποινή ήταν πέντε μήνες φυλάκισης, αλλά ο κατηγορούμενος ομολόγησε την ενοχή του και οι αρχικές κατηγορίες εναντίον της κόρης του Αθηνάς και του συζύγου της Ανδρέα Κιζουρίδη ανεστάλησαν.
Σύμφωνα με τις κυπριακές ανακριτικές αρχές το συγκεκριμένο ποσό δόθηκε από τον κ. Βγενόπουλο μέσω της εταιρείας Focus που έπαιρνε δάνεια από τη Λαϊκή Τράπεζα.
Αν οι έλληνες κατηγορούμενοι δεν εμφανιστούν στη Λευκωσία θα εκδοθούν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και θα ζητηθεί η συνδρομή των ελληνικών αρχών.
Βγενόπουλος: «Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση»
«Με την υπόθεση αυτή δεν έχω καμία σχέση και αυτό θα αποδειχθεί και δικαστικώς» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Βγενόπουλος σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του για να συμπληρώσει ότι «η υπόθεση αυτή, αρμοδιότητος της Ελληνικής Δικαιοσύνης, έχει ήδη κριθεί με τη διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών κας Τσατάνη η οποία την αρχειοθέτησε επειδή δεν προέκυψαν καν ενδείξεις ποινικών αδικημάτων από Έλληνες πολίτες».
Η δήλωση του επιχειρηματία έχει ως ακολούθως:
«Πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα ότι καταχωρήθηκε υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας λόγω υποτιθέμενης δωροδοκίας του πρώην διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Χριστόδουλου Χριστοδούλου ο οποίος έλαβε μετά την αποχώρηση από τα καθήκοντά του το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ από πελάτη της Λαϊκής Τράπεζας κατ’ ισχυρισμόν του για συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Με την υπόθεση αυτή δεν έχω καμία σχέση και αυτό θα αποδειχθεί και δικαστικώς.
Επίσης η υπόθεση αυτή, αρμοδιότητος της Ελληνικής Δικαιοσύνης, έχει ήδη κριθεί με τη διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών κας Τσατάνη η οποία την αρχειοθέτησε επειδή δεν προέκυψαν καν ενδείξεις ποινικών αδικημάτων από Έλληνες πολίτες.
Βεβαίως κατά βολική σύμπτωση η υπόθεση στην Ελλάδα ανεσύρθη από το αρχείο προς περαιτέρω εξέταση μία ημέρα πριν την καταχώρηση της ίδιας υπόθεσης στην Κύπρο!
Σύμφωνα όμως με την σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, επί αυτού του σκέλους της υπόθεσης δεν παρατίθεται κανένα νέο στοιχείο που να δικαιολογεί την ανάσυρση και απλώς επισημαίνεται εμμέσως ότι οι Κυπριακές Αρχές πρέπει να στείλουν στην Ελλάδα μέσω δικαστικής συνδρομής τα στοιχεία, που κατά την κρίση της, έπρεπε να περιμένει η κα Τσατάνη πριν να εκδώσει την απόφασή της.
Επιβεβαιώνεται συνεπώς εκ νέου η αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης για τους Έλληνες πολίτες και αναμένονται από την Κύπρο τα στοιχεία που θα αξιολογηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί η ισχύς ή μη της σχετικής αρχειοθέτησης».