Σε 345 ανέρχονται οι πρόσφυγες που διασώθηκαν από το Λιμενικό το περασμένο τριήμερο (έως 07.00 Δευτέρας) στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Κω και Σάμου, σε οκτώ περιστατικά.

Στο μεταξύ, άλλες δύο βάρκες με 70 πρόσφυγες έφτασαν το πρωί στα ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο και ανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια να προωθηθούν στο hot spot της Μόριας.

Πλέον οι πρόσφυγες που πέρασαν στο νησί από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ξεπερνούν τους 700.

Τη Δευτέρα, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στη Λέσβο βρίσκονται εγκλωβισμένα 3.357 άτομα, στη Χίο 2.474 και στη Σάμο 1.065.

Το απόγευμα της Κυριακής, περιπολικό σκάφος εντόπισε και περισυνέλλεξε 15 πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή Ψιλή Άμμος ανατολικά της Σάμου. Οι λιμενικοί ακινητοποίησαν τον 33χρονο αλλοδαπό που τους μετέφερε και κατέσχεσαν το ταχύπλοο σκάφος του.

Και στην Κω, το πρωί της Κυριακής στα χέρια των λιμενικών έπεσε αλλοδαπός διακινητής, που είχε επιβιβάσει 12 πρόσφυγες σε πνευστή ηλεκτροκίνητη λέμβο η οποία παρουσίαζε εισροή υδάτων στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου Λούρου. Οι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του νησιού.

Συνολικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, σε όλη τη χώρα βρίσκονται 57.498 πρόσφυγες.

Σε αυτούς υπολογίζονται και 7.122 άτομα που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (4.236). Εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 1.400 άτομα.

Στην Αττική φιλοξενούνται 10.264 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.057 και στη νότια 252. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας παραμένουν 23.193 πρόσφυγες.

Στον Πειραιά παραμένουν 1.010 άτομα.