Μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη από τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην Χίο, στην περιοχή Βέσσα, στην νότια πλευρά του νησιού. Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί.

Οι μαστιχοπαραγωγοί έχουν ήδη πληγεί σφοδρά από την πύρινη λαίλαπα. Μιλώντας στο «Βήμα», ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γιώργος Τούμπος επισήμανε ότι η καταστροφή στα μαστιχόδεντρα είναι ολοκληρωτική στα χωριά Ελάτα και Βέσσα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι από όσα έχει ήδη επισκεφθεί το απόγευμα της Δευτέρας το 70% των μαστιχοκαλλιεργειών έχουν καταστραφεί, περίπου 12 τόνοι μαστίχας δηλαδή.

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 3.30 τη νύχτα σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσας και Λιθίου και εξαπλώθηκε γρήγορα, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου και των Μεστών, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.

Με 77 πυροσβέστες και 21 οχήματα από την Αττική, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία θα ενισχυθούν οι επιχειρησιακές δυνάμεις κατάσβεσης στη Χίο.

Έπειτα από επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ικανός αριθμός στρατιωτών που υπηρετούν τη θητεία τους στο νησί θα συνδράμει τις πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

Κάηκαν, επίσης, καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα.

Οι συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων, έντασης 7-8 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή. Επί τόπου επιχειρούν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 72 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 11 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 21 υδροφόρες και δύο χωματουργικά μηχανήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν έξι ελικόπτερα. Με καθυστέρηση μπόρεσαν να επιχειρήσουν τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ, καθώς, λόγω του υψηλού κυματισμού στη θάλασσα, αρχικά δε μπορούσαν να εφοδιαστούν με νερό.

Στο νησί μετέβη με ελικόπτερο ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος για να εποπτεύσει το έργο της πυρόσβεσης, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων από την Αθήνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα, εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Οι συνθήκες πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων, έντασης 7-8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Επί τόπου επιχειρούν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 72 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες και δύο χωματουργικά μηχανήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν έξι ελικόπτερα.

Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων και Πυργίου.

Η φωτιά ξύπνησε μνήμες της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2012 που είχε καταστρέψει 146.000 στρέμματα.

Στη Χίο κατευθύνονται 4 καναντέρ καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα επιχειρήσουν έως νωρίς το απόγευμα οπότε και αναμένεται να δυναμώσουν ξανά.

Επίσης αναμένεται να φύγουν για τη Χίο στις 21.00 τη Δευτέρα με το πλοίο Αριάδνη από Πειραιά 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες από Αθήνα, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης:

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου θα μεταβεί αύριο Τρίτη στη Χίο, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, όπου θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Ο Υπουργός και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθούν επιτόπου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να συντονίσουν την έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών».

Υπό έλεγχο τα μέτωπα στο Ηράκλειο

Τεσσερις πυρκαγιές ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής σε διάφορα σημεία της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, οι οποίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Το μεγαλύτερο μέτωπο εκδηλώθηκε στη Γέργερη Ηρακλείου, δύο ώρες μετά την κατάσβεση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει από το απόγευμα. Η νέα πυρκαγιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο με 17 οχήματα και 40 άνδρες, δύο πεζοπόρα τμήματα αλλά και τους κατοίκους του χωριού. Μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Στις 2 τα ξημερώματα εκδηλώθηκε φωτιά στους Στόλους του δήμου Γόρτυνας που σβήστηκε αργότερα με την επέμβαση πέντε ανδρών της Πυροσβεστικής που έσπευσαν με δυο οχήματα.

Λίγο αργότερα, νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε στο Σμάρι του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου έσπευσαν τρία οχήματα με έξι άνδρες κι ένα πεζοπόρο τμήμα που έθεσαν την φωτιά υπό μερικό έλεγχο

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, μια ακόμη φωτιά εκδηλώθηκε στο Ασήμι όπου επιχείρησαν δύο οχήματα με πέντε άνδρες και αργότερα κατάφεραν να τη σβήσουν.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου νωρίτερα ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου της Χίου. Το αίτημα της Περιφέρειας υποβλήθηκε «δεδομένης τη δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο».

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, από τις 6:00 το πρωί ως τις 18:00 της Δευτέρας εκδηλώθηκαν συνολικά 36 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε αυτό το 12ωρο