Μήνυση κατά δύο εισαγγελέων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της κυρίας Έλενας Κλεόπα και της κυρίας Έλενας Ζαχαριάδου, οι οποίες έχουν εμπλακεί στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, υπέβαλε η εισαγγελέας Εφετών κυρία Γεωργία Τσατάνη. Τη μηνυτήρια αναφορά, κατά των συγκεκριμένων λειτουργών αλλά και «κατά παντός αγνώστου αυτουργού και συμμετόχου για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση», έχει από τη 19η Ιουλίου στα χέρια του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος.

Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου από την κυρία Τσατάνη, οι δύο εισαγγελείς είχαν καταθέσει ενώπιον της προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Βασιλικής Θάνου, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διεξήγε -αρχικώς, η ίδια η πρόεδρος- ως προς την ανάμειξη Τσατάνη στη διερεύνηση της δικογραφίας για τα δάνεια της Λαϊκής Τράπεζας.
Η έρευνα αυτή, και όχι μόνον, γίνεται θρυαλλίδα για ακόμη μία προσφυγή της κυρίας Τσατάνη, διά του συνηγόρου της κ. Θέμη Σοφού: αυτή τη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με ημερομηνία επίσης 19 Ιουλίου 2106. Η εισαγγελέας επικαλείται «παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης», καθώς εκτιμά ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα της να τύχει δίκαιης δικαστικής ακρόασης από ανεξάρτητο και αμερόληπτο όργανο, εφόσον η αίτηση εξαιρέσως που είχε καταθέσει (η κυρία Τσατάνη) σε βάρος της προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Θάνου κρίθηκε από την τελευταία.
Η εισαγγελέας επικαλείται επίσης παραβίαση «του τεκμηρίου της αθωότητος», καθώς «η πειθαρχική διαδικασία διέρχεται της κρίσεως όχι μόνον του Επταμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, αλλά εκ παραλλήλου και άλλου οργάνου, μη ανήκοντος στη δικαστική εξουσία, ήτοι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου».
«Μάλιστα, η προσφεύγουσα κυρία Τσατάνη αντιμετωπίζει προσβλητική μεταχείριση, δημοσίως, από ελάχιστα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έναντι της οποίας βεβαίως τηρεί μεν τον απαιτούμενο σεβασμό, επιφυλάσσεται δε παντός εν γένει νομίμου δικαιώματος της, τόσο ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας, όσο και της αμεροληψίας συγκεκριμένων μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ως προς τη συμπεριφορά τους και την προσβολή που αυτή προξενεί σε βάρος της κυρίας Τσατάνη».
Η κατάθεση των δυο εισαγγελέων
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η κυρία Κλεόπα και η κυρία Ζαχαριάδου στην κατάθεσή τους στον Άρειο Πάγο έχουν καταφερθεί εναντίον της κυρίας Τσατάνη, σημειώνοντας ότι «αρνήθηκε να αποστείλει στην Κύπρο την απόφαση αρχειοθέτησης της δικογραφίας Βγενόπουλου, με το σκεπτικό ότι ουδεμία συμφωνία εγένετο μετά τη συνάντησή τους για διερεύνηση συγκεκριμένης υπόθεσης δωροδοκίας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου». Έχουν, δε, καταθέσει ότι «η αναφορά Τσατάνη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γιατί τέτοια συμφωνία υπήρξε».