Δωρεάν εξετάσεις σε ασθενείς με νόσους του ήπατος και ενημερωτικές εκδηλώσεις διοργανώνει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων στις 28 Ιουλίου.
Βάσει πρόσφατων μελετών στην Ελλάδα ζουν περίπου 130.000-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια ηπατίτιδα C, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (80%) δεν γνωρίζει ότι πάσχει, εξαιτίας της ασυμπτωματικής φύσης της ασθένειας. Και από αυτούς όμως που το γνωρίζουν μόνο το ήμισυ έχει λάβει θεραπεία.
Όσον αφορά την ηπατίτιδα Β, υπολογίζεται ότι το 2-3% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει διαγνωστεί με τη νόσο. Ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας λοίμωξης με ηπατίτιδα Β είναι επίσης ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της ασθένειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μικρό ποσοστό ασθενών γνωρίζει ότι πάσχει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη μερίδα αδιάγνωστων ασθενών οι οποίοι είτε αντιλαμβάνονται ότι νοσούν σε προχωρημένο στάδιο ηπατικής βλάβης είτε εν αγνοία τους μεταδίδουν τη νόσο.
Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β και C μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση, η οποία δύναται να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρόνια ηπατίτιδα Β και C είναι από τις κυριότερες αιτίες ηπατοκυτταρικού καρκινώματος στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ηπτοκυτταρικός καρκίνος αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου με 750.000 νέες διαγνώσεις και 650.000 θανάτους ετησίως.
Η ελαστογραφία ήπατος αποτελεί μια σχετικά καινούργια και καινοτόμο διαδικασία εξέτασης για τον προσδιορισμό του βαθμού της ηπατικής βλάβης των ασθενών. Η εξέταση πραγματοποιείται με τη βοήθεια μηχανήματος ελαστογράφου ήπατος με την ονομασία «Fibroscan». Επειδή η ελαστογραφία ήπατος δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, παρόλο που αποτελεί μια απαραίτητη εξέταση για τη διάγνωση και την έναρξη θεραπείας των ασθενών με νόσους του ήπατος, το εξειδικευμένο προσωπικό του ΣΑΗΕ «Προμηθέας» θα παρέχει δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος στα γραφεία του συλλόγου (Λεωφ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι, Αθήνα).
Η δράση θα επιβλέπεται από εξειδικευμένο ιατρό ηπατολόγο και θα έχει διάρκεια πέντε ημερών, από τις 25 ως τις 29 Ιουλίου 2016 και ώρες 14:00-18:00. Εκτός των άλλων, θα προσφέρεται στους εξυπηρετούμενους έντυπο ενημερωτικό υλικό καθώς και δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στα γραφεία του συλλόγου τις παραπάνω ώρες και ημέρες χωρίς ραντεβού, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.