Ποινές με αναστολή επιβλήθηκαν στους 8 τούρκους αξιωματικούς που αυτομόλησαν με ελικόπτερο το πρωί του Σαββάτου και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

Ειδικότερα το δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή για το καθεστώς απειλής. Οι αξιωματικοί κρίθηκαν επίσης ένοχοι για παράνομη είσοδο στην χώρα και το δικαστήριο τους επέβαλε τρία χρόνια φυλακή με αναστολή και αθώοι για την πτήση.

Κατά τις καταθέσεις τους, οι αξιωματικοί ισχυρίστηκαν ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι «ήταν θέμα ζωής ή θανάτου το να περάσουν στην Ελλάδα και ότι «αν έμεναν στην Τουρκία θα ήταν τώρα νεκροί».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, κατέθεσε ο έλληνας αστυνομικός, ο οποίος τους συνέλαβε, ο οποίος τόνισε ότι «δεν προέβαλαν καμία αντίσταση, σήκωσαν τα χέρια ψηλά καιαμέσως ζήτησαν άσυλοστη χώρα μας».

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ένας από τους πιλότους, ο οποίος κατέθεσε ότι δεν γνώριζε τισυνέβαινε στη χώρα του το βράδυ της Παρασκευής, καθώς εκείνοι μετέφεραναπλά τραυματίες με το ελικόπτερο.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι όταν έμαθαν ότι είχε γίνει απόπειρα πραξικοπήματος, αποφάσισαν να φύγουν από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, είπε ότι «δέχθηκαν πυροβολισμούς από Τούρκους αστυνομικούς», ενώ το ίδιο βράδυ κρύφτηκαν σε δασώδη περιοχή μέχρι να αποφασίσουν τι θα έκαναν το πρωί.

Ο ίδιος πιλότος συμπλήρωσε ότι το ελικόπτερο δεν είχε καμία μηχανική βλάβη και κατέθεσε ότιδεν είχαν καμία εμπλοκή στο πραξικόπημα.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι οι οκτώ, των οποίων την έκδοση ζητάει η τουρκική κυβέρνηση κατηγορώντας τους για συμμετοχή στο πραξικόπημα, θα έχουν καλύτερη φύλαξη στην Καβάλα. Όπως αναφέρει η δικηγόρος Βασιλική Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων τους, οιστρατιωτικοί αρχικά πανικοβλήθηκαν όταν έμαθαν ότι θα μεταφερθούν αλλού,φοβούμενοι ότι απελαύνονται.

«Ηρέμησαν όμως όταν ενημερώθηκαν ότι παραμένουν σε ελληνικό έδαφος», λέει η δικηγόρος.

Η κ. Μαρινάκη διέψευσε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τους στρατιωτικούς να έχουν πετάξει τον οπλισμό τους προτού προσγειωθούν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι εξαρχής δεν έφεραν όπλα. Επιβεβαίωσε, όμως, ότι οι στρατιωτικοί κατέθεσαν στην Ελληνική Αστυνομία πως ξήλωσαν και έριξαν στη θάλασσα εξάρτημα του ελικοπτέρου το οποίο περιείχε συντεταγμένες και στρατιωτικούς χάρτες, για να μην πέσει στα χέρια των Ελλήνων. Πάντως, οι άλλες δύο συνήγοροι των στρατιωτικών, Κατερίνα Δαπουδάνη και Μένια Πολυχρόνη, ανέφεραν στην «Κ» ότι ουδέποτε δόθηκε σχετική κατάθεση στις ελληνικές αρχές από τους εντολείς τους.