Χημικές τουαλέτες, ντους, εγκαταστάσεις συσσιτίων έχουν μεταφέρει οι κατασκηνωτές του «No borders camp» μέσα στον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου και μετέφεραν ήδη με πούλμαν που μίσθωσαν περίπου 200 πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες μένουν πλέον στις σκηνές που έχουν στηθεί μέσα στο ΑΠΘ και έχει ανακοινωθεί ότι θα μείνουν ως τις 24 του μήνα.
Από την περασμένη Πέμπτη οι κατασκηνωτές έχουν κάνει κατάληψη στη Νομική Σχολή του ιδρύματος που τη χρησιμοποιούν ως ορμητήριό τους, με την Εισαγγελία της πόλης να έχει ζητήσει από την Αστυνομία να τηρήσει τη αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση φθορών. Φθορές ωστόσο υπήρξαν, καθώς οι κατασκηνωτές έσπασαν την πόρτα της Νομικής Σχολής για να εισέλθουν στο χώρο και να πάρουν ρεύμα…
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εξέδωσαν η ομοσπονδία των καθηγητών του κλάδου και καθηγητές του ΑΠΘ.
«Το ΑΠΘ καλείται να πληρώσει για μία ακόμη φορά, ουσιαστικά μόνο του, τις καταστροφικές συνέπειες από την αδράνεια δεκαετιών που έχουν επιδείξει η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς της» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομοσπονδίας των καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ). Η Ομοσπονδία «καταδικάζει με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τέτοιες αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες, οι οποίες στρέφονται εναντίον του ελληνικού πανεπιστημίου» και δηλώνει αλληλέγγυα προς τις κινήσεις των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος.
«Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές του ΑΠΘ ζούνε από χρόνια μια καθημερινότητα αδιανόητη για εκπαιδευτικό χώρο, ειδικά ως προς την ασφάλειά μας και την κατάσταση της δημόσιας περιουσίας! Παρά τις διαρκείς και έντονες διαμαρτυρίες μας, ακόμη και για παραβάσεις του ποινικού κώδικα (όπως η απρόσκοπτη διακίνηση ναρκωτικών στους ανοιχτούς χώρους της πανεπιστημιούπολης), βλέπουμε ότι σχεδόν κανένας δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, σαν να βολεύονται που ο χώρος εργασίας μας και διδασκαλίας δεκάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων γίνεται χώρος ανεξέλεγκτος και ανοιχτός στην παραβατικότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ.
«Είναι προσβολή στη νοημοσύνη όλων μας η αντίληψη δήθεν υπεύθυνων κρατικών αξιωματούχων ότι μπορεί να υπάρχει «εύρυθμη λειτουργία» του πανεπιστημίου με κλειδωμένα τα κτίρια, με κλειστά τα εργαστήρια και τις βιβλιοθήκες, με αναστολή της έρευνας. Κι όλα αυτά, επειδή κάποιες ομάδες, ακόμη και από το εξωτερικό(!), εκμεταλλεύονται την ουσιαστική ανοχή και αδιαφορία όλων των φορέων της πολιτείας και συμπεριφέρονται στον χώρο του ΑΠΘ σαν να ήταν ιδιωτική περιουσία τους. Δεν έχει σημασία αν δεν συμβεί καμία καταστροφή στο ΑΠΘ ή αν γίνουν μικρές ζημιές από τους απρόσκλητους καταληψίες. Σε κάθε περίπτωση, το δημόσιο «αυτοδιοικούμενο» πανεπιστήμιο, εμείς, είμαστε αυτοί που πρέπει να μπορούμε να ορίζουμε τη χρήση του χώρου και των πόρων του − στο πλαίσιο που ορίζει η Πολιτεία. Δεν μπορεί οι αναγκαστικές και φοβικές αντιδράσεις μας, ο αυτοεγκλεισμός μας, να συνεχίσουν να είναι η μόνη προληπτική πολιτική –εξάλλου, δεν αποδίδει. Γι’ αυτό που ήδη συμβαίνει, και για ό,τι άλλο συμβεί, υπάρχουν υπόλογοι και αυτό πρέπει ευθαρσώς να λεχθεί στον κατάλληλο χρόνο. Αυτό που προέχει τώρα είναι άμεσες λύσεις, με συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Είμαστε δίπλα στην Πρυτανεία μας, που πρέπει όμως να εντείνει προς κάθε κατεύθυνση τις προσπάθειές της και, προτού είναι αργά και προτού έρθουν χειρότερα, να ασκήσει όλα τα δυνατά μέσα πίεσης. Την καλούμε να φέρει η ίδια, δημόσια και ανοιχτά, την Πολιτεία προ των ευθυνών της.
Η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να παραδεχθεί ότι το πρόβλημα που επωμίζεται το ΑΠΘ δεν είναι το ίδιο αρμόδιο, ούτε μπορεί, να το λύσει. Και να αναλάβει να το λύσει αυτή. Αλλά τι μπορούμε να περιμένουμε πλέον από μια Πολιτεία, η οποία, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της, δείχνει με τις πράξεις και τις παραλείψεις της τι λογής πανεπιστήμιο θέλει;» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
Οι καθηγητές του ΑΠΘ

Ο Ενιαίος Σύλλογος Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού του ιδρύματος ζητάει άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη και τονίζει ότι «η αυθαίρετη κατάληψη των χώρων του ΑΠΘ από χιλιάδες κατασκηνωτές μέλη άγνωστων ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με την ονομασία «No Border Camp –Thessaloniki 2016» ανέδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των αρχών της (δηλαδή όλων μας) να διαχειριστούν καταστάσεις αυτού του είδους.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος από τις πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο με το κλείδωμα των κτιρίων (που, όπως φάνηκε, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό), το κλείσιμο των εργαστηρίων και των βιβλιοθηκών, τον αυτοεγκλεισμό όσων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν το θάρρος να συνεχίζουν να εργάζονται μέσα σε καθεστώς φόβου και την ουσιαστική αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος για δέκα ημέρες, δηλώνει για μια ακόμη φορά, αλλά πλέον με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, την αδυναμία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των αρχών της να διαχειριστούν και να ελέγξουν τους χώρους του ιδρύματος και να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
«Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα και το θεσμικό πλαίσιο που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση αυτού του μεγέθους, όταν μάλιστα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει για χρόνια ολόκληρα παραβατικές ή και ακόμη εγκληματικές συμπεριφορές από ολιγομελείς ομάδες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να αναδειχθούν και να τονιστούν οι ευθύνες των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, τα οποία ουσιαστικά αρνούνται να παρέμβουν και να προασπίσουν τη δημόσια περιουσία και την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, παρά τις ρητές εκκλήσεις των εκλεγμένων οργάνων της διοίκησης του ΑΠΘ σε αρκετές περιπτώσεις».