Έχει περάσει κοντά μια εικοσαετία από τότε που για πρώτη φορά έγινε γνωστό το μέγεθος του προβλήματος στη Ζάκυνθο από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων. Ύστερα από πολλά χρόνια απραξίας, τον Ιούλιο του 2014, η χώρα μας καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεξέλεγκτη λειτουργία χωματερής εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου, η οποία απειλούσε τον βιότοπο της θαλάσσιας χελώναςκαρέτα καρέτα.

Τελικά, την περασμένη Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νησιού για την εγκατάσταση ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Το έργο στοχεύει στην οριστική παύση του ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), ο οποίος ουσιαστικά λειτουργεί ως χωματερή, στη διαλογή συσκευασιών στην πηγή και στην αερόβια επεξεργασία οργανικών απορριμμάτων. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν μονάδα επεξεργασίας για το υπολειπόμενο ρεύμα των σύμμεικτων απορριμμάτων και κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής για τα υπολείμματα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 20.570.000 ευρώ.
Η χωματερή, η οποία βρίσκεται εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου, προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα από το 1999. Γι’ αυτό ο σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων για την περιφέρεια των Ιονίων Νήσων προέβλεπε ήδη από το 2005 (έτος της προγραμματισμένης παύσεως λειτουργίας του ΧΥΤΑ) την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ σε άλλη θέση.
Προτάθηκαν τότε πέντε πιθανές θέσεις, δόθηκε θετική γνωμοδότηση το 2008, αλλά ο Σύνδεσμος παρέλειψε να υποβάλει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή του. Έτσι, συνεχίζει ο κορεσμένος εδώ και χρόνια ΧΥΤΑ να ρυπαίνει το πάρκο.