Πρωτοφανή ρατσιστική αντιμετώπιση έχουν από τον ΕΟΠΥΥ οι πάσχοντες από αναπηρία. Προκειμένου να αποζημιώνονται για κάποιες επιπλέον παροχές του οργανισμού, όπως είναι τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα επιθέματα και άλλα είδη υγειονομικού υλικού, θα πρέπει να ορίζουν δικαστικό συμπαραστάτη. Με άλλα λόγια, οι πάσχοντες από κάποια μορφή αναπηρίας, ακόμη και όσοι έχουν σπαστική τετραπληγία ή σκλήρυνση κατά πλάκας, θα πρέπει να καταφεύγουν στο δικαστήριο και να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ανίκανοι για δικαιοπραξία προκειμένου να έχουν τις παροχές που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι νέες οδηγίες που αφορούν τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για αποζημίωση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων διατροφής εστάλησαν από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις στις 8 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «σε περίπτωση αδυναμίας του άμεσα ασφαλισμένου να υπογράψει, λόγω έλλειψης δικαιοπρακτικής ικανότητας αυτού, θα πρέπει να υπάρχει απόφαση δικαστικής συμπαράστασης για τις παθήσεις που προκαλούν αδυναμία συμμετοχής του ασθενούς στην υπογραφή των δικαιολογητικών ως συνέπεια έλλειψης επαφής με το περιβάλλον ή έκπτωση των ανωτέρων λειτουργιών του εγκεφάλου (αντίληψη, εκπομπή) και για παθήσεις όπως: εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος, νόσος κινητικού νευρώνα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο με αφασία εκπομπής, Alzheimer, άνοια προχωρημένου σταδίου, άλλες νευρολογικές βλάβες με αδυναμία αντίληψης ή και αφασία εκπομπής, σπαστική τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας. Το ίδιο θα συμβαίνει (δηλαδή με απόφαση δικαστικής συμπαράστασης αν υπάρχει αδυναμία υπογραφής) και στην περίπτωση της υπογραφής της υπεύθυνης δήλωσης παραλαβής του υγειονομικού υλικού ή σκευασμάτων ειδικής διατροφής, η οποία μπορεί να φέρει υπογραφή τόσο του άμεσα ασφαλισμένου, αν είναι ο ίδιος ασθενής, όσο και του έμμεσου μέλους αν νοσεί αυτό».
Τα ΑμεΑ θα αντιδράσουν

«Ο ΕΟΠΥΥ αναγκάζει τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα τους ασφαλισμένους να αποδεικνύουν κάθε φορά που καταθέτουν κάποια δικαιολογητικά ότι δεν είναι ανίκανοι για δικαιοπραξία. Τώρα ποιος μπορεί να το αποδείξει αυτό και σε ποιον, αυτό είναι άλλο θέμα. Το μέτρο αυτό είναι καθαρά ρατσιστικό και αντισυνταγματικό και τα άτομα με αναπηρία και γενικά οι ασθενείς θα αντιδράσουν δυναμικά σε τέτοια απόφαση» δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ κ. Γρ. Λεοντόπουλος.
Όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αυτοί εξουσιοδοτούσαν δικούς τους για την υποβολή δικαιολογητικών προς αποζημίωση. «Τώρα όλα αυτά αλλάζουν εις βάρος των ατόμων με αναπηρία. Έχει σκεφτεί κανείς τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι και ζουν στην περιφέρεια;». Ο κ. Λεοντόπουλος σημειώνει επίσης ότι «αυτή η αλλοπρόσαλλη και επιεικώς απαράδεκτη εγκύκλιος ουδέποτε γνωστοποιήθηκε στα μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ».

Η επιστολή του ΕΟΠΥΥ

Από τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο πήραμε την ακόλουθη επιστολή:

Κύριοι,
σε σχέση με τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ της κ. Ε. Φυντανίδου με τίτλο »πρωτοφανής ρατσιστική αντιμετώπιση των αναπήρων από τον ΕΟΠΥΥ» (13/7/16) και σε όσα με αφορούν ως αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ έχω να σας πώ τα ακόλουθα:
ΔΕΝ υπάρχει καμμία ρατσιστική αντιμετώπιση προς τους ασθενείς σε σχέση με την αναζήτηση από τις υπηρεσίες μας, της ικανότητας του ασθενή να υπογράφει την εξουσιοδότηση προς κάποιο συγγενικό πρόσωπο, εκτός των συγγενών α’ βαθμού, ή άλλο φιλικό πρόσωπο που συνήθως είναι οι αντιπρόσωποι των εταιρειών που εμπορεύονται υγειονομικά υλικά.
Όταν ο ασθενής μπορεί να υπογράψει την εξουσιοδότηση, δεν αναζητείται ούτε η δικαιοπρακτική του ικανότητα, ούτε η εξασφάλιση δικαστικής συμπαράστασης προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώσει δαπάνες για αγορά υγειονομικού υλικού ή σκευασματων ειδικής διατροφής.
Ο έλεγχος δικαιοπρακτικής ικανότητας είναι νομοθετημένος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, άρα και συνταγματικός.
Η ενόχληση, όσων βέβαια ενοχλήθηκαν ή ενοχλούνται από τις νέες ρυθμίσεις, σχετίζεται με την συνήθεια (γα να μην πώ καθεστώς) ασυδοσίας που υπήρχε στον οργανισμό, στο θέμα της κατάθεσης των δικαιολογητικών αποζημίωσης επιθεμάτων κλπ Κι αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ σε επικίνδυνα ανοδική πορεία από το 2012 μέχρι σήμερα.
Κι έχουμε περιπτώσεις δικαιολογητικών ασθενών από την Καλαμάτα ή την Τρίπολη ή τον Πύργο που κατατίθενται για εξόφληση στην Σάμο ή στην Βέροια ή στην Κομοτηνή και αντίστροφα… Έτσι χάνεται η διαδρομή των δαπανών αλλά και οι τοπικές μας Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ να μην μπορούν να κάνουν έλεγχο. Αυτός είναι και ο στόχος όσων αντιδρούν. Να μην γίνεται έλεγχος διάθεσης υγειονομικού υλικού και συνακόλουθα δαπανών!
Η αναζήτηση δικαιοπρακτικής ικανότητας αφορά σε συγκεκριμένες παθήσεις ασθενών που δεν εχουν επαφή με το περιβάλλον ή πλήρη αδυναμία υπογραφής της εξουσιοδότησης προς οποιονδήποτε πέραν των συγγενών α’ βαθμού.
Η ενέργεια επομένως του ΕΟΠΥΥ αποσκοπεί στον περιορισμό της σπατάλης, της άσκοπης συνταγογράφησης και της αποτροπής εξαπάτησης του δημοσου, όπως έχει γίνει με τις υποβολές ψευδών φωτογραφιών -και όχι των ασθενών- μαζί με τις βεβαιώσεις, εκ μέρους των ιατρών στις συνταγές χορήγησης επιθεμάτων.
Αυτό το καθεστώς της ασυδοσίας θα σταματήσει, όσο κι αν ενοχλούνται κάποιοι, εντός ή εκτός ΕΟΠΥΥ.
Που είναι επομένως η ρατσιστική αντιμετώπιση των ασθενών;
Που είναι επομένως αντισυνταγματικότητα της εγκυκλίου αφού προβλέπει ενέργεια που είναι ήδη νομοθετημένη;
Μάλλον ενοχλούνται όσοι είχαν μάθει να ανέχονται παρανομίες ή δεν τις έπαιρναν χαμπάρι…..

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος
Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

Η απάντηση του Βήματος

Μόνο εις όφελος των χιλιάδων νομοταγών ασφαλισμένων–αναπήρων δεν είναι η νέα διαδικασία που ακολουθείται από τον ΕΟΠΥΥ. Η μείωση των δαπανών με τον τρόπο που επιχειρείται θα σταθεί εμπόδιο σε πολλούς ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν οι ίδιοι υγειονομικό υλικό, αλλά ούτε και να βάλουν δικηγόρους ή να περιμένουν να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις μέχρι να αγοράσουν τα αναγκαία υλικά για την περίθαλψη των ανθρώπων τους. Ακόμη λοιπόν κι αν δεχθούμε ότι μόνη πρόθεση του ΕΟΠΥΥ είναι να περιορίσει την παρανομία και τη λαθροχειρία σε βάρος του Οργανισμού, από πού προκύπτει ότι η διαδικασία που ακολουθείται θα εμποδίσει τους απατεώνες και τους επιτήδειους; Χωρίς ελέγχους και προσωπικό, το «σαφάρι» των επιτηδείων δεν θα είναι αποτελεσματικό.