Χωρίς απάντηση και ουσιαστική διαλεύκανση, ίσως για πάντα, είναι πιθανόν να παραμείνει η μυστηριώδης υπόθεση θανάτου τριών νεαρών, 25 έως 30 ετών, πιθανόν αλγερινής καταγωγής, που είχαν βρεθεί στις 17 Μαρτίου 2016 σε αποσύνθεση μέσα σε εγκαταλειμμένη ισόγεια μονοκατοικία στην οδό Βύρωνος 7 στους Αγίους Αναργύρους.

Η τοξικολογική εξέταση που είχε ζητήσει ο ιατροδικαστής κ. Νίκος Καλογριάς και η οποία ολοκληρώθηκε προ μερικών ημερών δεν ανέδειξε τελικώς κανένα διευκρινιστικό στοιχείο σχετικά με τον τρόπο και τις συνθήκες θανάτου των τριών νεαρών. Παράλληλα δεν έχει παρουσιασθεί κανείς συγγενής των αλλοδαπών ώστε να διευκρινισθούν στοιχεία της ζωής και της παρουσίας τους στην Ελλάδα.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «τραγική όσο και πρωτοφανή ιστορία, που ίσως ποτέ δεν θα έχει κάθαρση». Μεγάλο βέβαια ζητούμενο για τους αστυνομικούς είναι αν τελικώς πρόκειται για δολοφονία ή αν ο θάνατος των τριών νεαρών μπορεί να οφείλεται σε κάτι που σχετίζεται με ευρύτερο θέμα δημόσιας υγείας (ρύπανση, μόλυνση κ.λπ.) και συνιστά ευρύτερη απειλή για άλλους πολίτες.

Το μόνο που έχουν ως σχετικά δεδομένο οι αστυνομικοί είναι –με βάση ένα σχετικό αποτύπωμα που είχε βρεθεί μέσα στο σπίτι– ότι ένας εκ των νεκρών πιθανόν να είχε καταδικασθεί προ διετίας για μικροκλοπές και είχε αποφυλακισθεί περίπου τρεις μήνες πριν από τον θάνατό του και ότι οι τρεις αλλοδαποί αφησαν την τελευταία πνοή τους σχεδόν ταυτόχρονα.

Έχει σχεδόν αποκλεισθεί η περίπτωση «μαζικής» δολοφονικής ενέργειας με χρήση όπλων, αναθυμιάσεων από μαγκάλι, χρήσης ναρκωτικών ουσιών αλλά και ένδειξη πάλης με εισβολείς στο σπίτι όπου διέμεναν. Κανένα σχετικό ίχνος δεν βρέθηκε στο σπίτι. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. εξεταζόταν η περίπτωση δηλητηρίασης από κάποιο τρίτο άτομο.

Όπως έλεγαν οι αστυνομικοί, από την αρχική έρευνά τους «κύριο ζητούμενο είναι πως ένα φαγητό “σκότωσε” τρεις ανθρώπους μαζί και μόνο αυτούς. Αναρωτιόμαστε αν κάποιος μπορεί να τους έδωσε φαγητό ή κάτι που περιείχε ισχυρό δηλητήριο χωρίς μάλιστα να προλάβουν να αντιδράσουν».

Όμως και σε αυτό το σενάριο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο επιβεβαίωσης ούτε από τα δεδομένα των τοξικολογικών εξετάσεων ούτε από το έργο της προανάκρισης μέχρι στιγμής. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «είναι μία έρευνα για τον θάνατο τριών ανθρώπων χωρίς κανένα ουσιαστικό “στήριγμα”, χωρίς να μπορεί να προσδιορισθεί αν πρόκειται για έγκλημα και με ποιο κίνητρο, ή ένα τυχαίο συμβάν που μπορεί να επαναληφθεί».