Για την ανάγκη πολυπολιτισμικότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, τα προγράμματα οικονομικής στήριξης φοιτητών από την Ελλάδα αλλά και τη συνεργασία με το Iδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» μιλάει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree) Dr. David G. Horner. Η συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» είναι η παρακάτω:
Ποιος είναι ο σκοπός του Προγράμματος Υποτροφιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο Deree και πόσους φοιτητές φιλοξενεί εφέτος;
«Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υπό τον τίτλο Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Στόχος είναι να εφοδιάσει αριστούχους φοιτητές δημοσίων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ με επιπλέον δεξιότητες που μόνο το Deree μπορεί να προσφέρει, μέσω ενός προγράμματος παράλληλων σπουδών. Οι υπότροφοι καλούνται να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα 6 μαθημάτων στο Deree για την απόκτηση minor (υποειδίκευσης), συμπληρωματικά με τις σπουδές τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Το σκεπτικό του προγράμματος είναι πως οι νέοι αυτοί θα έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στην αγορά εργασίας και μια ημέρα θα αναδειχθούν σε ηγέτες στους τομείς τους προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ετών λειτουργίας του προγράμματος συμμετείχαν συνολικά 77 φοιτητές, εκ των οποίων οι 42 γράφτηκαν εφέτος».


Εκτός αυτού του προγράμματος, τι άλλα προγράμματα οικονομικής βοήθειας και κοινού χαρακτήρα προσφέρει το Deree;
«Προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει στήριξη σε όσους αποδεδειγμένα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Ακαδημαϊκές υποτροφίες βάσει του βαθμού Απολυτηρίου ή βάσει αριστείας σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. μουσική, τέχνη, αθλητικά), υποτροφίες για σπουδές ή πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, καθώς και part-time αμειβόμενη απασχόληση σε διοικητικά γραφεία του Κολλεγίου παράλληλα με τις σπουδές του. Επιπλέον, είναι πολλοί οι δωρητές που έχουν δημιουργήσει κληροδοτήματα βάσει καταγωγής για φοιτητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το 46% των προπτυχιακών φοιτητών του Deree και το 50% των μεταπτυχιακών σπουδαστών λαμβάνουν κάποιου είδους οικονομική στήριξη».
Το Deree συνεργάζεται με πανεπιστήμια του εξωτερικού; Πώς επωφελούνται οι φοιτητές του Deree από τις συνεργασίες αυτές;
«Η δημιουργία και η διατήρηση δυνατών σχέσεων με πανεπιστήμια του εξωτερικού αποτελούν κύριο μέλημά μας τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι να αναπτυχθεί μια αμφίδρομη συνεργασία, που στηρίζει τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό του Deree ώστε να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, και υποδεχόμαστε φοιτητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο στο Κολλέγιό μας για σπουδές και έρευνα. Το 2015 το Deree φιλοξένησε φοιτητές από 117 πανεπιστήμια των ΗΠΑ (π.χ. Brown, Boston College, Boston University, Duke, Emory, Georgetown, Northeastern, University of California – Berkeley, University of Pennsylvania), αλλά και φοιτητές από έντεκα διεθνή πανεπιστήμια εκτός των ΗΠΑ. Παράλληλα, αυτό το ακαδημαϊκό έτος 59 φοιτητές του Deree έχουν σπουδάσει σε 14 πανεπιστήμια στις ΗΠΑ (π.χ. Stanford, Cornell), το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, την Ιταλία, και τη Νότια Κορέα».


Ποιο είναι το μοντέλο εκπαίδευσης που ακολουθείτε εσείς;
«Οταν κάνουμε λόγο για σφαιρική εκπαίδευση, αναφερόμαστε στο γεγονός ότι μέσα από την εμπειρία του στο Deree ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τις γνώσεις και τους ορίζοντές του. Στις ΗΠΑ αυτό το μοντέλο καλείται transformative γιατί βοηθά τους φοιτητές να διαμορφωθούν, να αλλάξουν προς το καλύτερο. Για τους έλληνες φοιτητές η έννοια «transformative» σημαίνει:
n Διαφορετικό μοντέλο διδασκαλίας (π.χ. έκθεση σε βασικούς πυλώνες γνώσης σε διάφορα πεδία μέσα από μαθήματα Γενικής Εκπαίδευσης – Liberal Education – η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές μας).
n Επικοινωνία μεταξύ φοιτητών και καθηγητών μέσα στην τάξη, με ενεργή συμμετοχή των φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
n Ελευθερία για κάθε φοιτητή στην επιλογή μαθημάτων από ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών πεδίων –majors & minors, σύμφωνα με το αμερικανικό σύστημα εκπαίδευσης.
n Ευκαιρίες σπουδών ή/και πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό.
Για τους φοιτητές που έρχονται από το εξωτερικό για να σπουδάσουν στο Deree η έννοια «transformative» σημαίνει όλα τα παραπάνω αλλά και κάτι ακόμη: την ευκαιρία να τα βιώσουν στον τόπο όπου γεννήθηκε η εκπαίδευση. Στην ουσία, δίνουμε σε όλους μας τους φοιτητές –Ελληνες και μη –πληθώρα δυνατοτήτων, εκπαιδευτικών ερεθισμάτων και ευκαιριών. Είναι στο χέρι τους να αξιοποιήσουν όλα αυτά και να εξελιχθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο (δηλαδή να εφεύρουν τον εαυτό τους)».


Βασικό στοιχείο για ένα ίδρυμα σήμερα είναι να συγκροτεί μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Εσείς έχετε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής;
«Εχουμε φοιτητές από 68 χώρες. Ωστόσο θεωρούμε ότι έχουμε την υποχρέωση αλλά και την ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής και να υποστηρίξουμε τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Για παράδειγμα, τα τελευταία 6 χρόνια υλοποιούμε το πρόγραμμα Heritage Greece σε συνεργασία με το National Hellenic Society (NHS). Το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα 50 ελληνοαμερικανών φοιτητών κάθε καλοκαίρι, ώστε να επισκεφθούν την Ελλάδα για πρώτη φορά, να φιλοξενηθούν στο Deree για δύο εβδομάδες και να γνωρίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Το πρόγραμμα αυτό επίσης αναπτύσσει δεσμούς μεταξύ φοιτητών, καθώς υπάρχει μια ομάδα ελλήνων φοιτητών του Deree, οι οποίοι αναλαμβάνουν να μυήσουν τους φιλοξενουμένους στους τόπους, την κουλτούρα και τη ζωή της Ελλάδας.
Πιστεύουμε ότι προγράμματα σαν και αυτό μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις που θα διαρκέσουν εφ’ όρου ζωής. Για τον λόγο αυτόν κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους έχουμε εκατοντάδες φοιτητές που συμμετέχουν σε διάφορες μορφές προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών».
Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά;
«Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε σχέσεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού και να διευρύνουμε το δίκτυο συνεργασιών μας. Παράλληλα, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους φοιτητές από το εξωτερικό για σπουδές στο Deree, είτε full-time είτε στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Study Abroad. Παράλληλα, θα εντάξουμε στο δυναμικό του Κολλεγίου άλλη μία φοιτητική εστία, ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερους έλληνες και ξένους φοιτητές στις εγκαταστάσεις μας, ενώ θα προχωρήσουμε τα σχέδια για ένταξη νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στον χώρο του Κολλεγίου. Τέλος, αυτή τη χρονιά θα ανοίξουμε τουλάχιστον 12 νέες θέσεις για ακαδημαϊκούς που θα ενταχθούν στο καθηγητικό προσωπικό του Deree».

HeliosPlus