Η «νέα γενιά» των επιστημόνων στα θέματα πληροφορικής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα συμμετάσχει σε μεγάλη διάσκεψη που θα γίνει τον Ιούλιο στο Καρλόβασι της Σάμου με «οικοδεσπότη» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί της πληροφορικής και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική θα συμμετέχουν στη 7η διεθνή συνάντηση κορυφής Samos Summit με θέμα «Διακυβέρνηση και Πληροφορική», η οποία διεξάγεται από τις 3 ως τις 8 Ιουλίου στο Καρλόβασι Σάμου.
Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν πρωτότυπες λύσεις και ερευνητικά έργα σε θέματα «έξυπνων πόλεων», των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, στα ανοικτά δεδομένα, στην εκπαίδευση στελεχών του δημόσιου τομέα. Παράλληλα θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες και πρωτότυπες εφαρμογές φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το νησί της Σάμου.

Εκπαίδευση και τοπικές κοινωνίες

«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, κατά τους πολύπλευρα δύσκολους καιρούς που διανύουμε, για να συνδυάσει αμιγώς εκπαιδευτικές δραστηριότητες με δράσεις πολιτισμού, έτσι ώστε να συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην πολύπλευρη ανάπτυξη της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής κ. Στέφανος Γκρίτζαλης.
Μάλιστα, η συμμετοχή της νέας γενιάς επιστημόνων στη διεθνή συνάντηση κορυφής πραγματοποιείται μέσα από τη διοργάνωση του 4ου Θερινού Σχολείου στην Ανοιχτή και Συνεργατική Διακυβέρνηση «Open and Collaborative Governance», στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο με ενδιαφέρον στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς, ερευνητές και επιχειρηματίες.

Και φεστιβάλ μουσικής και τεχνών

Παράλληλα, για πρώτη φορά εφέτος, την εβδομάδα 3-8 Ιουλίου και παράλληλα με το συνέδριο και το θερινό σχολείο διακυβέρνησης, διοργανώνεται στο Καρλόβασι το φεστιβάλ μουσικής και τεχνών «Samos Music and Arts Days», το οποίο περιλαμβάνει συναυλίες υψηλού επιπέδου ερμηνευτών κλασικής μουσικής, παραστάσεις παραδοσιακών σαμιώτικων χορών, γευσιγνωσία σαμιώτικων κρασιών καθώς και εργαστήρια και εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και ήχου σε ψηφιακή μορφή. Ολες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
«Το Φεστιβάλ «Samos Music and Arts Days», το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο Διεθνούς Θερινού Σχολείου στη Σάμο, αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιόλογη πρωτοβουλία, που αξίζει να βρει στήριξη από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και την τοπική κοινωνία» αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γκρίτζαλης.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που για έβδομη χρονιά η Σάμος θα είναι για μερικές ημέρες στο επίκεντρο των εξελίξεων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Παράλληλα, με το «Samos Music and Arts Days» ευελπιστούμε να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία αλλά και στους καλεσμένους και επισκέπτες του νησιού υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εμπειρίες» λέει σχετικά και ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών με έδρα το Καρλόβασι.

HeliosPlus