«Αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω ότι θλίβομαι, γιατί παρατηρούνταιτο τελευταίο διάστημα προσπάθειες που πλήττουν τη θεσμικήανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτής».

Με τα λόγια αυτά, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά το μείζον ζήτηματης ανεξαρτησίας των δικαστών, αποχώρησε λόγω συμπληρώσεως ορίουηλικίας από τον Αρειο Πάγο, ύστερα από 41 χρόνια υπηρεσίας, η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός σε γραπτή δήλωσή της, μεταξύ άλλων,αφήνει σαφείς αιχμές για προσπάθειες, τελευταία, επηρεασμού τηςανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και καλεί τους δικαστικούς καιεισαγγελικούς λειτουργούς να τις αποκρούσουν και να μείνουναταλάντευτα πιστοί την προάσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης καιστην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Αναλυτικά το απόσπασμα της δήλωσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

«Οι Θεσμοί δεν είναι αυτομάτως ισχυροί από μόνοι τους, αλλά παίρνουντο ύψος των ανθρώπων που τους κουβαλούν στις πλάτες τους.Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να επισημάνω ότι θλίβομαι γιατίπαρατηρούνται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες που πλήττουν τηθεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτής.

» Απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν τηναποκλειστική ευθύνη να κρατούν την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερηκαι να αποκρούουν τις προσπάθειες αυτές και θα τις αποκρούουν ευχερώςεάν έχουν κάνει βίωμά τους την απονομή του δικαίου και εάν έχουνταυτίσει την ψυχή τους και το είναι τους με την ανεξαρτησία τους ως δικαστικών λειτουργών».

Επίσης, η κ. Κουτζάμανη στη γραπτή δήλωσή της, αφού ευχαριστεί τοσύνολο των εκπροσώπων του Τύπου, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, για τηναντικειμενική, όπως τονίζει, κάλυψη των θεμάτων της δικαιοσύνης,τονίζει ότι η ίδια απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε συγκεκριμένα,αναληθή δημοσιεύματα για λόγους προστασίας της θεσμικής θέσης.

«Προτίμησα να μην απαντήσω, ούτε να στείλω εξώδικα, ούτε να υποβάλλωμηνύσεις, αλλά να σιωπήσω για να προστατεύσω το κύρος μου ωςεισαγγελικής λειτουργού, διότι πιστεύω ότι το κύρος του δικαστικούλειτουργού δεν κατοχυρώνεται με μηνύσεις η εξώδικα αλλά κατακτάταιαπό προσωπική στάση και πολιτεία του καθενός και δεν χαρίζεται ως δώροαπό κατοχή μιας δημόσιας θέσης».