Σημαντικό ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές για το μακελειόπου συνέβηπερίπου στις23.00της Τετάρτηςστην περιοχή της Αγίας Νάπας στην Κύπρο, όπου έχασε τηζωή του ο κύπριος επιχειρηματίαςΦάνης Καλοψιδιώτηςκαι άλλα τρία άτομα.Ανάμεσα στα θύματαβρίσκεται ένας αστυνομικός και ησύζυγόςτου, ενώ νεκρός φέρεται να είναι και ένας εκ των δραστώνκαθώςδέχτηκε πυρά από δεύτερο αστυνομικό ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
Το ΙΧ που χρησιμοποίησαν οι δράστες βρέθηκε καμένο κοντά στο σημείο του φονικού. Εντός του βρέθηκε ένα καλάσνικοφ ενώ ο δεύτερος δράστης, που μάλλον το οδηγούσε, διαφεύγει της σύλληψης.Τραυματίστηκαν επίσης άλλα δύο πρόσωπα, εκ των οποίων το ένα σοβαρά.

Ο δράστης που έχασε τη ζωή του κατά την ανταλλαγή πυρών εξακριβώθηκε ότι είναι 41 ετών, αλβανικής καταγωγής, με ποινικό μητρώο, ο οποίος μάλιτσα είχε περάσει και από την Ελλάδα. Η ταυτότητα και η εθνικότητα των υπολοίπων δραστών παραμένει άγνωστη.

Και αυτόακριβώς τέσσερα χρόνια μετά(23 Ιουνίου 2012)τηδολοφονίαπέντε σωματοφυλάκων του επιχειρηματίαΦ.Καλοψιδιώτη στην ίδια περιοχή.Η εκτέλεση είχεαποδοθεί σεδύο Έλληνες, 31 και 42 ετών, που είχαν επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο καικρατούνται στις φυλακές της Λευκωσίας.Οιίδιοιαρνούνται τησυμμετοχή τους.Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2014 είχε δολοφονηθεί ο 77χρονοςπατέρας του επιχειρηματία.
Το θύμα του πρόσφατου μακελειού, οΦ.Καλοψιδιώτης, από το 1984 ζούσε στις ΗΠΑ όπου παρέμεινε μετά τις σπουδές του. Μετά τηδολοφονία του αδελφού του το 1996, ο πατέρας του τον προέτρεπε να επιστρέψει στην Κύπρο για να ασχοληθεί με επιχειρήσεις στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης αλλά και του «ηλεκτρονικού τζόγου».
Η επιστολή στο «Βήμα»
Ο ίδιος ο Φ.Καλοψιδιώτηςσε επιστολή τουπρος «Το Βήμα» τον Φεβρουάριο του 2014είχε μιλήσει για«σχέδιο εξόντωσής»τουγια«σειρά άλλων επιθέσεων που είχε δεχθεί»και για«περίεργη στάση της κυπριακής αστυνομίας».
Έλληνες και κύπριοιαξιωματικοίαναφέρουν ότι«η δολοφονίαΚαλοψιδιώτη ήταν πολύχρονος στόχος επιχειρηματία στην Κύπρο με ύποπτες δραστηριότητες,ο οποίος αναζητούσε πληρωμένους εκτελεστέςσε διάφορες χώρες.Όμως εννιάάνθρωποιέχουν χάσει τηζωή τουςωςοδυνηρές παράπλευρες απώλειες για να επιτευχθεί ο μακάβριος στόχος».Καισυμπληρώνουνέλληνες αστυνομικοίότι«οι ελληνικές αρχές είχαν παραδώσει σημαντικά στοιχεία για τους“μεσάζοντες”στηδολοφονία των φρουρών του Φ. Καλοψιδιώτη πριν από τέσσερα χρόνια. Όμως δεν είχεγίνειεκμετάλλευσήτους από τις κυπριακές αρχές».
Στην επιστολή του προς «Το Βήμα»πριν από δύο χρόνια το θύμα τηςδολοφονικής επίθεσης το βράδυ της Τετάρτηςσημείωνε:«Στην αλληλογραφία μεταξύ των δικηγόρων μου και του αρχηγού της αστυνομίαςθα καταλήξετε ξεκάθαρα στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σφοδρή προκατάληψη εναντίον μου, ή συγκεκαλυμμένοι στόχοι, που ως αποκορύφωμα έχουν να εξυπηρετήσουν μόνον τα συμφέροντα άλλων, παρά το συμφέρον της δικαιοσύνης και την προστασία όλων των πολιτών».
Συμπλήρωσε δε:«Περίπου 15 από τα καταστήματά μου στηΛευκωσία κάηκαν μεταξύ του 2009 και 2012από τα ίδια εγκληματικά στοιχεία που είναι πιθανώς υπεύθυνα για άλλες εγκληματικές ενέργειεςκατά της επιχείρησής μου, της ζωής μου και συνωμότησαν από κοινού με άλλους για να σπιλώσουν την υπόληψή μου»,ενώπαράλληλα αναφέρεται και σε τουλάχιστονέξιακόμη βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσειςεναντίον καταστημάτων, γραφείων και αυτοκινήτων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.