Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορεί να αποτελούν «επίσημο» ταμπού για την ελληνική κοινωνία, αλλά… ανεπίσημα λειτουργούν κανονικά.
Έπειτα από αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, έγιναν δεκτοί και από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ελλάδας ως ασκούμενοι οι κάτοχοι πτυχίων της Νομικής που σπούδασαν σε ελληνικό κολέγιο το οποίο συνεργάζεται με γαλλικά πανεπιστήμια.
Την είδηση ανακοίνωσαν οι ίδιοι εκπρόσωποι του κολεγίου IdEF, που συνεργάζεται με το δημόσιο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité.
Κατ’ επέκταση, οι περίφημοι διαξιφισμοί περί αναθεώρησης του άρθρου 16 σε έναν χώρο ο οποίος έχει ήδη κατακτηθεί από τα κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μοιάζουν μόνο με σκηνές ενός… θεατρικού έργου. Σε περίοδο δε υποχρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας, που κρατούν ωστόσο ψηλά το επιστημονικό τους επίπεδο, μοιάζουν ακόμη περισσότερο υποκριτικοί.
Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του ελληνικού κολεγίου IdEF, «στις 17.6.2016, η ολοκλήρωση των σχετικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν από τη Μόνιμη Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας επέτρεψε στους πρώτους επιτυχόντες την εγγραφή στα βιβλία ασκουμένων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας».
Πρόκειται για εξετάσεις που δόθηκαν για να λάβουν επάρκεια οι απόφοιτοι του κολεγίου, οι οποίοι και βέβαια για να ασκήσουν το επάγγελμα του νομικού πρέπει να περάσουν και τις εξετάσεις «εξόδου» των Δικηγορικών Συλλόγων που θα γίνουν τον επόμενο Οκτώβριο. Πρόκειται όμως για τους πρώτους νομικούς της Ελλάδας που εγγράφονται στα μητρώα των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μας χωρίς να έχουν αποφοιτήσει από δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Στην Ελλάδα βέβαια δικηγορούν ήδη απόφοιτοι του ίδιου κολεγίου, αλλά μόνο εφόσον είχαν αποκτήσει την ιδιότητα του δικηγόρου στη Γαλλία. Πλέον όμως οι νέοι απόφοιτοι και ασκούμενοι δικηγόροι αποφοίτησαν κατευθείαν απο το κολέγιο και δεν εργάστηκαν πρώτα στο εξωτερικό.
Οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των Δικηγορικών Συλλόγων της Γαλλίας με την ίδια διαδικασία που ισχύει για όλους τους πτυχιούχους γαλλικών Νομικών Σχολών. Εκεί η έναρξη της άσκησης της δικηγορίας προϋποθέτει επιτυχή εξέταση στα κατά τόπους Institut d’Etudes Judiciaires (IEJ). Η διάρκεια της άσκησης είναι 18 μήνες. Η επιτυχής συμμετοχή στις εξετάσεις του CAPA ολοκληρώνει τη διαδικασία και απονέμει τον επαγγελματικό τίτλο του avocat (δικηγόρος).
Στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμούν, επιστρέφουν στην Ελλάδα και εγγράφονται στους Δικηγορικούς Συλλόγους με την ιδιότητα του ευρωπαίου δικηγόρου.