Την αποτέφρωση 14.340 στρεμμάτων δασικής κυρίως έκτασης προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου από την περιοχή «Ασώματος» της Απολακκιάς στηνότια Ρόδο και απείλησε οικισμούς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερηκατεστραμμένη δασικήέκτασηαπό πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι.

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν προ μίας εβδομάδοςστην περιοχή Περάμου, Μεγάρων και στην Παλαιοκούνδουρα κατέκαψαν 3.260 στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ αυτή που ξέσπασε προ διημέρου στην περιοχή του Βαρνάβα κατέστρεψε 1.070 στρέμματα δάσους και θαμνώδους περιοχής.
Οι σχετικές μετρήσεις από δορυφορικά συστήματα μέτρησης καμένων εκτάσεωνπροέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Καταγραφής Πυρκαγιών EFFIS. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγραφές, οι πυρκαγιές στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου αποτέφρωσαν περίπου 6.500 στρέμματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρο τον Ιούνιο του 2015 είχαν σημειωθεί 729 πυρκαγιές και είχαν καεί μόλις 7.178 στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης ενώ οι εφετινές καταστροφές είναι περίπου πενταπλάσιες, και μάλιστατη στιγμή πουυπολείπεται ένα δεκαήμερο για την ολοκλήρωση του μηνός.

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκφράζουν φόβους ότι το εφετινό καλοκαίριίσωςυπάρξει μεγάλος αριθμός καταστροφών από πυρκαγιές, κυρίως λόγω του μικρού αριθμού βροχοπτώσεων τον περασμένο χειμώνα και της σχετικής ξηρασίας.