Ανήλικοι δολοφόνοι με αφορμή εφηβικά «απωθημένα» και παιδικά «πείσματα». Παιδιά και έφηβοι που σκοτώνουν συνομηλίκους τους με χαρακτηριστική ευκολία ζητώντας κυρίως τη δική τους ιδιόμορφη «εκδίκηση». Η διπλή τραγωδία λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στο χωριό Γέφυρα, με τη δολοφονία του 14χρονου αγοριού από συνομήλικο φίλο και συμμαθητή του επειδή «κομπορρημονούσε για τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς του και τον ειρωνευόταν γιατί οι δικοί του γονείς είχαν παλιά τρακτέρ και ήταν φτωχότεροι», αποτελεί το τελευταίο περιστατικό μιας σειράς παρόμοιων περιστατικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κύριο θέμα της συζήτησης είναι το πώς μπορεί να αποφευχθούν αυτές οι δολοφονικές ενέργειες, τι ακριβώς οπλίζει το χέρι των «άγουρων» δολοφόνων αλλά και ποια θα μπορούσε να είναι η τιμωρία και η διαδικασία σωφρονισμού τους.
Οπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών, ο 14χρονος με τις δικές του ανώριμες θεωρήσεις απέδωσε στο θύμα του ότι του συμπεριφερόταν υποτιμητικά και αισθανόταν απόκληρος της παρέας των συμμαθητών του. Στον μικρόκοσμο των 14χρονων επικρατούσαν οι «φιγούρες» για καινούργια τρακτέρ και άλλα αυτοκίνητα, και τα «ταπεινωτικά» σχόλια και τα πειράγματα για τον μετέπειτα δράστη. Οι οικογένειες των παιδιών μάλιστα δεν είχαν οποιαδήποτε ιδέα, ούτε τροφοδοτούσαν αυτόν τον παιδιάστικο «ανταγωνισμό» και χωρίς βεβαίως να γνωρίζουν τη δραματική συνέχεια από ένα… τίποτα!
Εγκλημα στο προαύλιο του σχολείου
Παρόμοιο έγκλημα είχε σημειωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο προαύλιο σχολείου στην Κάτω Αχαΐα, όπου ένας 15χρονος είχε πυροβολήσει πολλές φορές με την κυνηγετική καραμπίνα του πατέρα του και είχε σκοτώσει 17χρονο φίλο του. Σύμφωνα με αναφορές, ο 15χρονος είχε πρόβλημα στην ομιλία του με αποτέλεσμα να δέχεται τα πειράγματα του 17χρονου και της παρέας του. Επιπλέον ο 15χρονος φέρεται να παρενοχλούσε την αδελφή του 17χρονου, ο ίδιος να είχε ενοχληθεί και να είχε ξυλοκοπήσει τον μετέπειτα δολοφόνο του.
Ενδεικτικό είναι και το έγκλημα που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2013, όταν ένας 13χρονος πέταξε δύο ανίψια του, ηλικίας 4 και 7 ετών, σε αρδευτικό κανάλι στην περιοχή Στρέφι Ηλείας καθώς, όπως είπε στους αστυνομικούς, «ζήλευε που ο πατέρας του και παππούς των παιδιών τα συμπαθούσε περισσότερο απ’ ό,τι τον ίδιο». Τα δύο αδέλφια ανασύρθηκαν νεκρά λίγες ώρες αργότερα, ενώ αρχικά η ΕΛ.ΑΣ. πίστευε ότι ο πνιγμός τους οφειλόταν σε ατύχημα.
Παλιές ιστορίες βιοπαλαιστών…
Τον Οκτώβριο του 1995 στην Αθήνα ένας 15χρονος έσφαξε με μαχαίρι 17χρονο φίλο του επειδή θεώρησε ότι ο τελευταίος τον είχε καταγγείλει στην Αστυνομία για κλοπή δικύκλου. Τον Δεκέμβριο του 1971 την ελληνική κοινή γνώμη είχε αναστατώσει η δολοφονία στη Λάρισα ενός εννιάχρονου λαχειοπώλη από έναν 13χρονο με στόχο τα λίγα χρήματα που είχε το θύμα. Ο 9χρονος και ο 13χρονος είχαν γίνει φίλοι και ο μικρός λαχειοπώλης είχε ζητήσει από τον μετέπειτα δολοφόνο του να τον συνοδεύσει σπίτι του, διότι «φοβόταν το σκοτάδι». Ο 13χρονος είχε παραπονεθεί για τη συμπεριφορά των γονιών του «που του ζητούσαν να βόσκει τα κοπάδια και του έπαιρναν τα λίγα χρήματα που είχε».
Ασφαλώς ερώτημα παραμένει η δράση των ανηλίκων στο θρίλερ του άτυχου 11χρονου μαθητή Αλεξ Μεσχισβίλι που εξαφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2006 από την πλατεία του δημαρχείου της Βέροιας.
Πρωτοφανή περιστατικά
Στο εξωτερικό όμως έχουν καταγραφεί τρομακτικά πρωτοφανή εγκλήματα από ανηλίκους που σκοτώνουν ανηλίκους. Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 1979 μία 16χρονη τραυμάτισε από το μπαλκόνι του σπιτιού της με πυροβολισμούς οκτώ παιδιά και σκότωσε δύο άνδρες που βρίσκονταν σε δημοτικό σχολείο στο Σαν Ντιέγκο. Η αιματηρή επίθεση πραγματοποιήθηκε με όπλο που ήταν χριστουγεννιάτικο δώρο του πατέρα της. Μετά τη σύλληψή της δήλωσε: «Σιχαίνομαι τις Δευτέρες. Αυτό ζωντάνεψε κάπως τη μέρα. Δεν είχα κανέναν λόγο να το κάνω, ήταν απλά διασκεδαστικό, σαν να πυροβολείς λιμνούλες με πάπιες».
Μία από τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις που είχε σοκάρει όλη την υφήλιο ήταν η δολοφονία το 1993 από δύο δεκάχρονα αγόρια ενός αγοριού δύο χρόνων που το είχαν αρπάξει από εμπορικό κέντρο. Οταν δεν ήξεραν τι ακριβώς να κάνουν, αποφάσισαν να δολοφονήσουν το μικρό αγόρι: το πήγαν μια βόλτα στην εξοχή, όπου το βασάνισαν σε ακραίο βαθμό, και κατόπιν παράτησαν τη σορό του τραγικού παιδιού στις ράγες του τρένου.
Τον Μάρτιο του 1998 τέσσερις ανήλικες μαθήτριες και μία καθηγήτρια στη μικρή πόλη Τζούνσμπορο των ΗΠΑ δολοφονήθηκαν από έναν 13χρονο και τον 11χρονο συνεργό του. Το 1968 στις ΗΠΑ δύο εντεκάχρονες θα σκότωναν δύο μικρά αγόρια και θα χάραζαν στο στομάχι τους με ψαλίδι το πρώτο γράμμα του ονόματός τους.
Τέλος, σοκ είχε προκαλέσει η απαγωγή και η δολοφονία ενός επτάχρονου από έναν 15χρονο που σπούδαζε σε τεχνική σχολή στην περιοχή των Βερσαλλιών τον Δεκέμβριο του 1967. Ο 15χρονος είχε φροντίσει στον τόπο της αρπαγής –φρόντισε να τη διαπράξει την ημέρα των γενεθλίων του –να αφήσει σημείωμα με τα λύτρα που απαιτούσε. Το σημείωμα αυτό ήταν ουσιαστικά ένα κολάζ γραμμάτων από εφημερίδες και παιδικά βιβλία! Λίγα λεπτά μετά την απαγωγή είχε σκοτώσει τον επτάχρονο με ρόπαλο καταφέρνοντάς του τρία χτυπήματα. Προτού ανακαλυφθεί η δολοφονία είχε τηλεφωνήσει έξι φορές στην κατοικία του επτάχρονου και ζητούσε λύτρα 60.000 φράγκων και αύξανε συνεχώς τις απαιτήσεις του…

HeliosPlus