«Ο θάνατος του Παναγιώτη Μαυρίκου δείχνει να προέρχεται από έναν συνδυασμό μηχανολογικού προβλήματος και ενός μικρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε ο 42χρονος εκδότης. Αυτό φαίνεται να τον οδήγησε σε σπασμωδική αντίδραση την κρίσιμη στιγμή. Η πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας σε βάρος του είναι εξαιρετικά μικρή. Εξάλλου από την ανάλυση των δύο-τριών εκκρεμών δικαστικών φακέλων σχετικά με τη δραστηριότητά του δεν προκύπτει οποιοδήποτε κίνητρο για εγκληματική ενέργεια που να στρεφόταν στο πρόσωπό του. Σε όλες τις υποθέσεις ήταν κατηγορούμενος, δεν είχε προαναγγείλει οποιαδήποτε αποκάλυψη, ούτε φαινόταν να είχε δεχθεί οποιαδήποτε απειλή.

Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες το πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα Επαμεινώνδα Μπούρα –συμμετείχε στις διερευνήσεις ατυχημάτων των αθλητών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου αλλά και του Παντελή Παντελίδη –προκειμένου να διαπιστώσουμε τα ακριβή αίτια του συμβάντος και αν υπάρχει, μικρή έστω, πιθανότητα δολιοφθοράς. Από την κρίσιμη μαρτυρία μιας διευθύνουσας συμβούλου κλινικής με την οποία είχε συναντηθεί στο Μαρούσι ο Π. Μαυρίκος πριν από το τραγικό συμβάν δεν φαίνεται να προκύπτουν υπόνοιες ότι έχει συμβεί κάτι περίεργο.

Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων σε πάροδο της οδού Βουλιαγμένης στον Νέο Κόσμο, όπου το περασμένο Πάσχα είχε γίνει γενικό σέρβις στο τζιπ του εκδότη, χωρίς όμως και πάλι από τις αρχικές πληροφορίες να προκύπτει οτιδήποτε για προβληματικά εξαρτήματα ή αστοχία υλικού και ο υπεύθυνος να αναφέρεται σε συνήθεις επισκευές».
Αυτά ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τον «φάκελο Μαυρίκου» και την προσπάθεια διερεύνησης των συνθηκών θανάτου του αλλά και την ανάλυση των εκκρεμών υποθέσεών του.
Χωρίς ίχνος έκρηξης


Ο 42χρονος εκδότης έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης στην Αττική Οδό, στο ύψος του εμπορικού κέντρου Mall, όταν το όχημά του παρουσίασε πιθανόν διαρροή βενζίνης. Ο ίδιος, ζαλισμένος και επειδή φέρεται, σύμφωνα με δύο καταθέσεις συγγενών του, να αντιμετώπιζε προβλήματα κυκλοφορικού, έχασε τον πλήρη έλεγχο του τζιπ του, χτύπησε στο διαχωριστικό κιγκλίδωμα και το αυτοκίνητο ανεφλέγη.
Από την πρώτη διερεύνηση του οχήματος δεν εντοπίστηκε οποιοδήποτε ίχνος έκρηξης (κρατήρας, στρεβλώσεις εξαρτημάτων κ.ά.). Επιπλέον δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς περιπτώσεις τοποθέτησης εμπρηστικών μηχανισμών στη μηχανή των οχημάτων, αφού θα ήταν προβληματική η στόχευση των δραστών, ενώ υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες το θύμα να απέφευγε οποιονδήποτε τραυματισμό. Αντιθέτως, έχουν καταγραφεί τρεις περιπτώσεις εκρήξεων σε ΙΧ (σε Νέο Ηράκλειο, Βούλα και Αττική οδό) και άλλες από τη «μαφία της Ηλιούπολης», οι οποίες οφείλονται σε βόμβες που ενεργοποιούνταν είτε με το άνοιγμα της πόρτας του οδηγού είτε με την εκκίνηση του αυτοκινήτου.
Φωτιά στη μηχανή;


Από την άλλη πλευρά, όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότερες από 50 αναφλέξεις οχημάτων οι οποίες οφείλονται κυρίως σε διαρροή καυσίμου από τον ελαστικό σωλήνα που μεταφέρει βενζίνη από το ρεζερβουάρ, από βραχυκύκλωμα ή από πρόβλημα στο σύστημα πέδησης των τροχών.
Πάντως από τις αρχικές αναλύσεις του οπτικού υλικού οι ειδικοί θεωρούν «σφόδρα πιθανότερο να υπήρξε διαρροή της βενζίνης στο σημείο πριν από τον κινητήρα του οχήματος, να ακολούθησε μικρής έκτασης πυρκαγιά μέσα στη μηχανή κοντά στη θέση του οδηγού και η οποία περιοριζόταν αρχικά από τον αέρα της κίνησης του οχήματος. Οταν όμως ο οδηγός αντιλήφθηκε τις αναθυμιάσεις, έκανε μια απότομη κίνηση να σταματήσει το ΙΧ, εγκλωβιζόμενος κοντά στο στηθαίο του δρόμου. Οταν σταμάτησε το όχημά του, η φωτιά, που περιοριζόταν ως εκείνη τη στιγμή από τις ριπές του αέρα του κινούμενου οχήματος, φούντωσε, με τα γνωστά, μοιραία αποτελέσματα…».
Πάντως ο υπεύθυνος του συνεργείου όπου έγινε η πλέον πρόσφατη συντήρηση του οχήματος και άλλοι που γνώριζαν για την κατάσταση του αυτοκινήτου ανέφεραν ότι «δεν προχωρήσαμε σε κάποια παρέμβαση στο καλώδιο της βενζίνης», ότι «τα σέρβις ήταν πλήρη και τα δύο οχήματα του 42χρονου εκδότη άριστα συντηρημένα».
Τα ακριβή αποτελέσματα θα συναχθούν από την έρευνα που θα πραγματοποιήσει ο κ. Μπούρας, ο οποίος θα εξετάσει αν υπάρχει κάποια ύποπτη «παρέμβαση» στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αλλά και όλα τα δεδομένα του συμβάντος. Πιθανόν είναι να ζητηθεί και η συνδρομή της κατασκευάστριας εταιρείας.


ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ

Στο υπόμνημα που είχε καταθέσει ο Π. Μαυρίκος στον ανακριτή τον Φεβρουάριο του 2016 είχε αρνηθεί τις κατηγορίες στην υπόθεση των εκβιασμών στελεχών ΔΕΚΟ για την απόσπαση κρατικών διαφημίσεων. Ανέφερε ότι είχε κάνει πολλούς αντιπάλους λόγω των θεμάτων της εφημερίδας του. Νεότερα στοιχεία όμως στέλνουν τη διερεύνηση της υπόθεσης στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς.

Πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο αναφέρουν ότι με το έγγραφο με το οποίο διαβιβάζεται η δικογραφία στον ανακριτή Διαφθοράς ο εκλιπών εκδότης θα αντιμετώπιζε ενδεχομένως βαριές κατηγορίες.

Υποθέσεις με σκιές
Από τη ΔΕΗ στην «Ακρόπολη» και από τη Δεξιά στην μπίζνα με την ΕΥΔΑΠ

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, ενώ παράλληλα ήταν δημοσιογράφος στο TV Magic, στον ραδιοφωνικό σταθμό 107 του Πειραιά και αργότερα στην εφημερίδα «Ελεύθερος» και στον τηλεοπτικό σταθμό Τηλεάστυ. Είχε διατελέσει υπεύθυνος Επικοινωνίας του Δήμου Κερατσινίου, ενώ εξέδωσε και τοπική εφημερίδα. Το 2009 είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση σε διοικητική θέση στο Ψυχιατρείο Αθηνών. Τον διορισμό του τον απέδωσε σε «προσωπική ευαισθησία λόγω παρομοίων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν συγγενείς του».

Ηταν εκδότης των εφημερίδων «Ακρόπολη» και «24 Ωρες» αλλά και άλλων (πολιτικών και αθλητικών) εντύπων, καθώς φρόντιζε να αγοράζει τίτλους πολύ γνωστών, παλαιών εφημερίδων και προχωρούσε σε επανέκδοσή τους με κακέκτυπα και στόχο την κρατική διαφήμιση. Τον Φεβρουάριο του 2015 είχε δημιουργήσει το πολιτικό κόμμα Δεξιά.
Τον Φεβρουάριο του 2016 κατηγορήθηκε για τη γνωστή υπόθεση εκβιασμών με δύο ακόμη δημοσιογράφους. Δεν προφυλακίστηκε καθώς κατέβαλε εγγύηση 50.000 ευρώ. Προ μερικών μηνών πραγματοποιήθηκε από τη Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής δεύτερη έρευνα σε βάρος του ύστερα από καταγγελίες του πρώην διευθυντή Επικοινωνίας της ΔΕΗ κ. Κίμωνα Στεργιώτη, ο οποίος είχε μιλήσει για τις «τραυματικές εμπειρίες» που είχε από τα συκοφαντικά δημοσιεύματα σε βάρος του τα οποία είχαν στόχο να αποσπάσει ο αποθανών εκδότης χρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο αυτής της υπόθεσης περιέχονται καταθέσεις εκπροσώπων από την επιχείρηση Ελληνικά Πετρέλαια, από την Εθνική Τράπεζα και από μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση οι οποίες αναφέρονταν σε παρόμοιες μεθοδεύσεις. Κύριος στόχος ήταν τα έσοδα από διαφημίσεις, που φερόταν να ήταν πάντα το κύριο μέλημα του 42χρονου εκδότη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ