Για αρνητικό αιφνιδιασμό κάνει λόγο η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ελλάδος) σε επιστολή της προς τον υπουργό Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, τον πρόεδρο της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) κ. Νίκο Μπουλαξή και την υφυπουργό Βιομηχανίας κυρία Θεοδώρα Τζάκρη.
Οι εκπρόσωποι των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας, επισημαίνουν ότι στην τελευταία τους συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη, διαπίστωσαν, μόλις έναν μήνα πριν την υποβολή της πρότασης στην ΕΕ για το θέμα του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Ρύπων), ότι το υπουργείο επανεξετάζει το θέμα του επιμερισμού του τέλους στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, εάν δεν εφαρμοστούν οι κατευθυντήριες γραμμές, τότε η βιομηχανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αναδρομικών επιβαρύνσεων για τα έτη 2014 και 2015, ενόψει και της επικείμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί καταγγελίας που εκκρεμεί αναφορικά με τη συμβατότητα του υφιστάμενου πλαισίου ΕΤΜΕΑΡ. Η πρόσθετη επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στην επιστολή της, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει τον κίνδυνο να συνεχιστεί η συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού της χώρας με άμεσες συνέπειες σε θέσεις εργασίας, εάν όπως αναφέρουν «η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί υπέρ της βιομηχανίας της χώρας, τα μέτρα που θεσπίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους».
Όπως υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή, η μείωση της χρέωσης για το ΕΤΜΕΑΡ κατά 1,5 –2 ευρώ ανά μεγαβατώρα θεωρείται σημαντική για τη βιομηχανία. Μάλιστα, το όφελος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 13 γιγαβατώρων (π.χ. χαρτοβιομηχανίες) θα είναι πολύ υψηλότερο, της τάξης των 9 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στην επιστολή της, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει το αρνητικό μήνυμα που εκπέμπει το υπουργείο προς τη βιομηχανία, «σε συνέχεια της εξαίρεσης των βιομηχανιών που έχουν άδεια προμηθευτή από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς και των αυξήσεων που επιβλήθηκαν στο τέλος διανομής και της επικείμενης αύξησης στο κόστος μεταφοράς στο φυσικό αέριο».