Την απόφαση να αποσυρθούν ορισμένα γλυπτά που είναι τοποθετημένα σε επισφαλή σημεία της πόλης έλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ύστερα από τα κρούσματα βανδαλισμών και την κλοπή ορειχάλκινων προτομών από το Πνευματικό Κέντρο.

Οι υπηρεσίες του δήμου ξεχώρισαν 49 γλυπτά τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται φαινόμενα παραβατικότητας. Σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιστημονικούς και εικαστικούς φορείς θα επιλέγούν εκείνα που θα αποσυρθούν προσωρινά.
Θα γίνει αντικατάσταση τους με εκμαγεία και προβλέπεται ότι τα πρωτότυπα έργα θα εκτεθούν στην δημοτική πινακοθήκη. Σήμερα, αναμένεται να αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο η άμεση απόσυρση και φύλαξη των 4 ορειχάλκινων αγαλμάτων που βρίσκονται στον περίβολο του πνευματικού κέντρου.
Οπως επεσήμανε ο κ. Καμίνης «η κλοπή έργων τέχνης τα οποία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το δημόσιο χώρο και την αισθητική της πόλης πιστοποιούν το πρόβλημα. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως η δημόσια χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών, η διακίνηση παράνομων προϊόντων, τα κυκλώματα επαιτείας».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παραβατικότητα στην περιοχή που περιλαμβάνεται στο τρίγωνο από το Πνευματικό Κέντρο και τη Νομική Σχολή έως την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη λήψη άμεσων μέτρων για την περιφρούρηση του κέντρου της Αθήνας, αποτελεσματικά και δίχως καθυστέρηση. «Υπάρχει εντέλει ή όχι σχέδιο της Αστυνομίας για την καλπάζουσα παραβατικότητα, ζήτημα κομβικής σημασίας για την εικόνα αλλά και την καθημερινότητα στην πόλη;» επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Μάλιστα ο δήμαρχος τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, κ.κ. Ν. Τόσκα και Ανδρ. Ξανθό, επισημαίνοντας ότι ο δήμος Αθηναίων στο ζήτημα των αστέγων θα συνεχίσει να προσφέρει εναλλακτικές για στέγαση και μηχανισμό ενημέρωσης, κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία χώρων ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ουσιών, την οποία, όπως είπε, ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συνδράμει με συγκεκριμένο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο νύχτας.
«Με έντονη ανησυχία βλέπουμε φαινόμενα βανδαλισμών και παραβατικότητας σε περιοχές και γειτονιές της πρωτεύουσας, να απειλούν και να υπονομεύουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της Αθήνας» τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Καμίνης και υπογράμμισε: «Δεν σκοπεύουμε να το επιτρέψουμε αυτό κι ούτε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια».
Επισήμανε ότι η δημοτική αρχή θα στηρίξει έναν κεντρικό σχεδιασμό που να επιδιώκει άμεσα και βιώσιμα αποτελέσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα υπερβούμε, αν χρειαστεί –για μία ακόμη φορά –τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων μας αλλά θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ασφάλεια στην πόλη, την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλες και όλους».
Επίσης, όπως είπε ο κ. Καμίνης, θα μελετηθεί η διασπορά άλλων γλυπτών, σε φυλασσόμενους, δημόσιους χώρους, τη συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς ή οργανισμούς για την αποτελεσματική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας, καθώς και σύγχρονα μέτρα προστασίας, στα μεγαλύτερα σε όγκο, γλυπτά μνημεία.
Αξίζει να επισημανθεί διάσπαρτα στη πόλη υπάρχουν 201 γλυπτά (στη συντριπτική πλειονότητα τους στο Α’ Νεκροταφείο), 120 ορειχάλκινα και 81 από μάρμαρο. Μέσα σε 6 δεκαετίες έχουν κλαπεί 11 από τα γλυπτά, ενώ 12 έχουν ήδη απομακρυνθεί για συντήρηση και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν είτε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη είτε παρέμειναν στην αποθήκη γλυπτών του Δήμου.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι τόσο οι πέντε προτομές που εκλάπησαν από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου, όσο και το άγαλμα «Ήπειρος» που προσφάτως άγνωστοι βανδάλισαν στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, είναι μεταξύ των 100 αγαλμάτων που αποκαταστάθηκαν, αξιοποιώντας πόρους ΕΣΠΑ, καθώς και μνημείων που συντηρήθηκαν με τη στήριξη της Alpha Bank.