Σε πανελλαδική στάση εργασίας προχωρεί η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 8 Ιουνίου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για τις περικοπές στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας.

Η κινητοποίηση ξεκινά στις 11.00 το πρωί και διαρκεί έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε όλο το Δημόσιο στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ γίνεται λόγος για εμμονή της συγκυβέρνησης σε «αντιλαϊκές πολιτικές».

Απεργιακό λουκέτο στις δομές υγείας

Στη Βουλή κατέληξε και αργότερα διαλύθηκε η συγκέντρωση των εργαζομένων στις δομές Υγείας της χώρας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το υπουργείο Υγείας, στην Αριστοτέλους. Εκεί φώναξαν συνθήματα, χόρεψαν, τραγούδησαν και μαντινάδες, αφιερώνοντας μία από αυτές στον κρητικό υφυπουργό Παύλο Πολάκη.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά, μεταξύ άλλων, δωρεάν δημόσια υγεία-πρόνοια με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, ένταξη στα ΒΑΕ, κατάργηση του νόμου για το ασφαλιστικό και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών.

Στη συγκέντρωση έδωσε το παρών και ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στους δρόμους και οι δάσκαλοι

Πορεία προς το Κοινοβούλιο πραγματοποίησαν νωρίτερα δάσκαλοι, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στα εκπαιδευτικά ζητήματα. Η πορεία, που ξεκίνησε από τα προπύλαια, όπου είχε προηγηθεί συγκέντρωση της ΔΟΕ, «συναντήθηκε» με εκείνες των εργαζομένων στην Υγεία και του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησαν από το υπουργείο Υγείας και την Ομόνοια αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, οι δάσκαλοι, που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία σήμερα, διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που προωθούνται στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στην Ειδική Αγωγή, αλλά και για τη μη υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργείου, για μόνιμους διορισμούς εφέτος.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, το υπουργείο «έχει αποφασίσει να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση», θεωρώντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται «δείχνουν το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην εκπαίδευση».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και από τους λιμενεργάτες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στο δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ζητώντας την εξασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων, ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι που ζητούν δεσμεύσεις από τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα γραφεία του ΟΛΠ.

Στάσεις εργασίας στα μέσα μαζικής τροχιάς

Επίσης, σήμερα τραβούν χειρόφρενο το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, από τις 12 το μεσημέρι έως τις τέσσερις το απόγευμα, λόγω στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιδρούν στην ένταξη των αστικών συγκοινωνιών στο υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στην καθυστέρηση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η στάση εργασίας θα επαναληφθεί την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.