Μία δεκαετία μετά την αποκάλυψη του μεγάλου περιβαλλοντικού σκανδάλου στον Ασωπό, καμία από τις εξαγγελίες των τελευταίων κυβερνήσεων δεν υλοποιήθηκε για την εξυγίανση της υδρολογικής λεκάνης της Βοιωτίας. Σήμερα, Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για την απορρύπανση του Ασωπού.

Όπως επεσήμανε, δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις μελέτες του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων Περιοχής Ασωπού», η προκήρυξη των οποίων αναμένεται ότι θα γίνει στα τέλη Ιουλίου. Η αντίστοιχη προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου, Δήμου Τανάγρας και ΕΥΔΑΠ είχε υπογραφεί το 2004.
Το περίπου 40 εκατ. ευρώ έργο έχει τρεις φάσεις: την πρώτη των μελετών προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ (αναμένεται ολοκλήρωση σε 18 μήνες) και δύο φάσεις που περιλαμβάνουν τα έργα υποδομών για τον εμπλουτισμό και την αποκατάσταση των υδροφορέων, 31,9 εκατ. ευρώ και 5,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου θέλει το έργο να έχει ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.
Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Τανάγρας ενώ στο εγχείρημα λαμβάνει μέρος και η ΕΥΔΑΠ, ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, λόγω της εξειδικευμένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Οι υποδομές, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, περιλαμβάνουν:
* κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Νερού δυναμικότητας 1.200 κυβικών μέτρων ανά ώρα
* 24.400 μέτρα τροφοδοτικούς αγωγούς
* 30.000 μέτρα δίκτυο διανομής στη βιομηχανική ζώνη.
Στόχος είναι η περιβαλλοντική ανάκτηση των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών σωμάτων. Όπως προκύπτει από όσες μελέτες έχουν γίνει για την περιοχή, οι ανάγκες στις χρήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ την προσφορά. Τα ανενεώσιμα αποθέματα δεν επαρκούν και γίνεται αξιοποίηση των μόνιμων αποθεμάτων.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, θα κατασκευασθεί ένας αγωγός 5,5 χιλιομέτρων για να παροχετευθεί (από την Υλίκη) μια ποσότητα 20.000 κυβικών μέτρων ανά ημέρα για τον εμπλουτισμό των υδροφορέων, ενώ ήδη δίδεται ποσότητα 16.000 κυβικών την ημέρα στον ίδιο τον Ασωπό ποταμό για την περιβαλλοντική του ανάκτηση.
«Αν παράλληλα γίνει μια προσπάθεια κατασκευής δικτύου άρδευσης θα μπορούμε να μιλάμε για περιβαλλοντική αναβάθμιση των υδατικών σωμάτων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα καθώς θα έχουμε αναπλήρωση των μόνιμων αποθεμάτων και βελτίωση της ποιότητας των υπογείων νερών αλλά και αύξηση τοπική της προσφοράς με την ενίσχυση των ανανεώσιμων αποθεμάτων» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι τελευταίες μετρήσεις στην περιοχή από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Μελετών (ΙΓΜΕ) τον περασμένο Δεκέμβριο εξακολουθούν να δείχνουν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές αν ακόμη υπάρχει πρωτογενής αιτία ρύπανσης ή όχι.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, εξαιτίας της έλλειψης ικανού αριθμού επιθεωρητών περιβάλλοντος (υπηρετούν μόλις 12 επιθεωρητές για όλη την Ελλάδα) δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για την έκταση της ρύπανσης ή τις πηγές της, καθώς ο έλεγχος δεν είναι καθημερινός και συστηματικός.
Πάντως, όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα, ο δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας υποστήριξε ότι μελέτες που έχουν υλοποιηθεί (από τον ΕΦΕΤ και άλλους φορείς) καταδεικνύουν ότι δεν υφίσταται πρόβλημα.
Πιλοτική δοκιμή απορρύπανσης από την ΕΛΒΑΛ
Παράλληλα, στο πλαίσιο εφαρμογής της αποκατάστασης των περιβαλλοντικών ζημιών στην περιοχή του Ασωπού, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέτασε πρόταση πιλοτικής δοκιμής για την αποκατάσταση της ρύπανσης από χρώμιο στα υπόγεια νερά. Ο φάκελος που κατέθεσε η εταιρεία ΕΛΒΑΛ (Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου) περιλαμβάνει πρόγραμμα παρακολούθησης των υπόγειων νερών και εφαρμογή σε πιλοτικό στάδιο άντλησης και επεξεργασίας και έγχυσης κατάλληλων αντιδραστηρίων για την αναγωγή του εξασθενούς χρωμίου στην έκταση της βιομηχανίας. Το κόστος έχει αναλάβει η ίδια η εταιρεία και εάν το εγχείρημα πετύχει (και το κόστος δεν αποδειχθεί δυσβάσταχτο), τότε μπορεί να επεκταθεί και στην υπόλοιπη περιοχή.
Επίσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, καθιερώνεται ηλεκτρονικό, διαδικτυακό σύστημα συστηματικής συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων.
Όσον αφορά το Βιομηχανικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΒΙΠΕ) και το σχέδιο που έχει εξαγγελθεί και προωθείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρχουν νεότερα για τη χωροθέτησή του.
Αναφερόμενος στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για τον Ασωπό ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι θα υπάρχουν αλλαγές τόσο στον τρόπο που θα γίνονται οι έλεγχοι όσο και στις οριακές τιμές εκπομπών και υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, οι οποίες είναι σήμερα ιδιαιτέρως αυστηρές.

Επίσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), ο οποίος θα χωροθετηθεί σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το μεγαλύτερο ποσοστό βιομηχανικών επικίνδυνων απόβλήτων παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (27,3%) και ακλουθούν η Αττική (26,9%), η Κεντρική Μακεδονία (18,9%), η Θεσσαλία (13,8%). Έπονται οι υπόλοιπες Περιφέρειες με μικρότερα ποσοστά.