Εννέα χρόνια μετά το ναυάγιο του «Sea Diamond» στη Σαντορίνη ακόμη παραμένει ζητούμενο η ανέκλυσή του από τον βυθό της Καλντέρας. Όπως παραδέχεται ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας, σε έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι, στο διάστημα που μεσολάβησε από την ημέρα του ναυαγίου (Απρίλιος 2007) ως σήμερα, «δεν έχει καταγραφεί κάποια συστηματική πολιτική πρωτοβουλία με διάρκεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ως τελευταία εξέλιξη αναφέρεται η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο προκειμένου να συντονίζει τις δράσεις και την παροχή κάθε δυνατής πρόσθετης υποστήριξης στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας, το οποίο έχει και την κατά νόμο αρμοδιότητα.
Σχετικά με την απορρύπανση της περιοχής, σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Δρίτσα, στην περιοχή του ναυαγίου διατηρείται ποντισμένο το μόνιμο στατικό πλωτό φράγμα και γίνεται συνεχής έλεγχος από ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης για την αντιμετώπιση τυχόν διαρροών από τους χώρους του ναυαγίου, υπό την εποπτεία των λιμενικών αρχών.
Εν τούτοις, όπως επισημαίνει ο κ. Δρίτσας, «αποκατάσταση της «οικολογικής και περιβαλλοντικής καταστροφής» είναι και η ανέλκυση». Υπάρχουν όμως ακόμη δικαστικές εκκρεμότητες για την ανέλκυση. «Αφ’ ης στιγμής εκδοθούν οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ του ενάγοντος (Δήμος Θήρας), οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα υποχρεωθούν να προβούν στην ανέλκυση με δικές του δαπάνες» σημειώνει ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο του υπουργού, «εν όψει των αναφερομένων δικαστικών αποφάσεων κινούμαστε προετοιμαζόμενοι κατάλληλα ώστε στον χρόνο ωρίμανσης των δεδομένων να είμαστε έτοιμοι για τις κατάλληλες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες».