«Αυλαία» σε μια εξεταστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα και με προφανή την διάθεση να πέσουν οι τόνοι σχετικά με τη μέθοδο εισαγωγής στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, έπεσε χθες Τετάρτη στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016.
Οι νέοι και οι νέες εφέτος διαγωνίστηκαν, εν μέσω προτάσεων και συζητήσεων για αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και με τέσσερις διαλόγους σε εξέλιξη: εκείνον της επιτροπής υπό τον καθηγητή κ. Αντ. Λιάκο, τον διάλογο υπο την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και τον κ. Κ. Γαβρόγλου, άλλο διάλογο υπό το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που ακόμη εξελίσσεται και φυσικά τον διάλογο υπό τον …. ΟΟΣΑ που έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για την εκπαίδευση που πρέπει να ακολουθηθούν.
Σ αυτό το κλίμα και με το δεδομένο ότι εφέτος δεν μπορούμε να μιλήσουμε ανοικτά για σύγκριση των βάσεων εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με εκείνες της περυσινής διαδικασίας, τα γενικά συμπεράσματα στα οποία οδηγούν τα στοιχεία απο τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας, είναι τα παρακάτω:
-Σε απόλυτους αριθμούς οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα είναι χαμηλότερες εφέτος σε σχέση με πέρυσι. Κατα μέσο θα υπάρξουν πτώσεις της τάξης των 800 μορίων σε αρκετά τμήματα.
– Στις περιζήτητες Σχολές ωστόσο, ειδικα στις Ιατρικές (3ο επιστημονικό πεδίο) ο ανταγωνισμός θα είναι εφέτος αυξημένος.
– Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Νομικών, Φιλολογιών και Ψυχολογίας, ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ υψηλός, καθώς αφαιρέθηκαν από το πεδίο και τα παιδαγωγικά τμήματα με περίπου 3.500 θέσεις.
– Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, χωρίς μεγάλες ανακατατάξεις, θα είναι τα βαθμολογικά στοιχεία που αφορούν το 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών, ενώ πτώση αναμένεται στο 5ο της Οικονομίας και της Πληροφορικής.
– Πολύ χαμηλότερες θα είναι εφέτος οι βάσεις στο 4ο πεδίο των Παιδαγωγικών Επιστημών – ίσως και πτώση κατά 10.000 μόρια σε περιφερειακά τμήματα… Η είσοδος στα τμήματα αυτά θα γίνει εφέτος με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.
– Περισσότεροι είναι οι αριστούχοι εφέτος στη Φυσική, ενώ στα Μαθηματικά οι υποψήφιοι θα είναι στα ίδια επίπεδα. Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού φέρεται να έγραψε κάτω από τη βάση γύρω στο 60% των υποψηφίων, με τους αριστούχους στο ίδιο μάθημα γύρω στο 3-4%.
Οι βαθμολογίες των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται και η ανακοίνωση των βάσεων. για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ.
Ο διάλογος στο … ΟΟΣΑ
Εξι είναι τα σημεία που ο ΟΟΣΑ θεωρεί αδιαπραγμάτευτα για την ελληνική εκπαίδευση και θα αποτελέσουν την «εργαλειοθήκη» του για το θέμα:
– Ενιαίος προϋπολογισμός για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
– Διοικητική αυτονομία των εκπαιδευτικών μονάδων.
– Ενιαίος χώρος πανεπιστημίων και έρευνας (ερευνητικών κέντρων).
– Ολοήμερο σχολείο (άγνωστο εδώ πως θα χαρακτηρισθούν οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας).
– Σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης του διευθυντικού προσωπικού των σχολείων.
– Συγκρότηση Παρατηρητηρίου που θα ελέγχει την πορεία όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων.