Την επιτάχυνση των προσλήψεων του ιατρικού και λοιπού προσωπικού, που έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αφορμή την έναρξης της τουριστικής περιόδου. Επίσης, ζητεί από την κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια.

Ο ΠΙΣ τονίσει ότι, οι αποχωρήσεις γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι συνεχείς, χωρίς να γίνεται αναπλήρωση, και οι ελλείψεις προσωπικού ειδικά σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας τουριστικών περιοχών ειναι μεγάλες.

«Ο μέσος όρος γιατρών του ΕΣΥ είναι 60 ετών, πολλοί αναμένεται σύντομα να συνταξιοδοτηθούν, και εάν το Σύστημα Υγείας δεν ενδυναμωθεί με νέο προσωπικό, σύντομα θα έχουμε το κλείσιμο αρκετών δομών δημόσιας περίθαλψης» προειδοποιούν οι γιατροί.

Ο ΠΙΣ ζητεί την άμεση στελέχωση των ΜΕΘ και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και την ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με επικουρικό προσωπικό.

Επίσης, καλεί τη Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, να βρει εγκαίρως ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι γιατροί.

Τέλος, ζητεί την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να πληρωθούν, αφού παραμένουν απλήρωτοι για έξι μήνες.