Υπερβάσεις εντοπίζονται το 2016 στις εκτιμώμενες δαπάνες των συγχρηματοδοτούμενων έργων που υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν ή προγραμματιζόταν να αναληφθούν για τα έργα αυτά εφέτος είχαν καθοριστεί στο ύψος του ποσού των 2.536.000 ευρώ. Τώρα όμως η εκτίμηση των πληρωμών για το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέρχεται για το 2016 στο ποσό περίπου των 111.808.333 ευρώ.

Αυξημένες δαπάνες για συγχρηματοδοτούμενα έργα των δήμων
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η υπέρβαση του ορίου αυτών των δαπανών οφείλεται:
n Στο έργο για τους παιδικούς σταθμούς.
n Στα έργα του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΦΔ – ΕΕΤΑΑ ΑΕ).
Οι εκτιμήσεις αυτές και οι εξηγήσεις για τις υπερβάσεις περιλαμβάνονται σε έγγραφο το οποίο απέστειλε στις 24 Μαΐου ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής προς το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων).
Επίσης στο έγγραφο επισημαίνεται ότι για τα έτη 2016-2020 προβλέπεται υπέρβαση του ορίου πληρωμών του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αυτό, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες, κυρίως αναφορικά με το έργο για τις θεομηνίες.
Στο έγγραφο περιλαμβάνονται πίνακες με στοιχεία βάσει των οποίων γίνονται οι εκτιμήσεις πληρωμών για το έτος 2016 και οι εκτιμώμενες πιστώσεις για τα έτη 2017-2020 του ΠΔΕ του ΥΠΕΣ&ΔΑ. Για τη σύνταξη των πινάκων (Α’ και Β’) το υπουργείο συνεργάστηκε με αρμόδιες Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από αυτό.
Πέραν τούτων, είναι αξιοσημείωτο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζει πως δεν είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση του συνόλου των συγχρηματοδοτούμενων έργων που θα ενταχθούν σε Συλλογικές Αποφάσεις Εργων (ΣΑΕ) του ΥΠΕΣ&ΔΑ «διότι εξαρτάται από τον σχεδιασμό της συνολικής αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ», για τον οποίο αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι οι λύσεις που επιλέγονται για την απεμπλοκή από την οικονομική ασφυξία είναι εμβαλωματικές. Συνεχίζεται η πολιτική της λιτότητας και των μνημονιακών συμφωνιών που εδώ και έξι χρόνια ως σήμερα πλήττει καταιγιστικά τις τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση. Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών που βάλλονται συνεχώς από την ανεργία και την κακοπληρωσιά, έχει διαμορφωθεί πιεστική κατάσταση στους δήμους και στις περιφέρειες. Αλλωστε είναι σημαντικές οι επιπτώσεις από τις περικοπές και τη μείωση των θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και παραμένουν δυσοίωνες οι προοπτικές για μεταφορά πόρων από την κεντρική διοίκηση προς εξυπηρέτηση πραγματικών αναγκών των πολιτών.
Εκτός των άλλων, δεν είναι άνευ σημασίας ότι οι εκκρεμείς δεσμεύσεις για δαπάνες έργων του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 είχαν φτάσει ως τις 31.12.2015 τα 148.944.957,85 ευρώ.

HeliosPlus