Αρχίζει την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

«Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, εδώ και τρεις εβδομάδες έχουμε ειδοποιήσει ότι όταν θα είναι έτοιμοι οι έξι – επτά στεγασμένοι χώροι και θα ξεκινήσει η μεταφορά του κόσμου. Μέσα σε ένα δεκαήμερο, όπως στον Πειραιά, θα μετακινηθεί ο κόσμος στις νέες εγκαταστάσεις, κάτι που είναι ισχυρό δέλεαρ» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπεύθυνος Τύπου του συντονιστικού οργάνου για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κυρίτσης.

Ο κ. Κυρίτσης ξεκαθάρισε πάντως ότι «είδα έμφαση στο διαδίκτυο στο αστυνομικό σκέλος… Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αστυνομοκεντρικά το προσφυγικό, δεν πρόκειται να γίνει κάποια σκούπα ή κάτι τέτοιο.»«Δεν είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα επελάσουν στίφη αστυνομικών με άλογα» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση «το τελευταίο διάστημα μεταφέραμε σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας 2.000 άτομα, έχουμε αυτή τη στιγμή 6.000 θέσεις (στους στεγασμένους χώρους στη Βόρεια Ελλάδα) και στην Ειδομένη υπάρχουν πάνω από 8.000 άτομα».

«Το Ελληνικό είναι ειδικός χώρος φιλοξενίας δεν είναι άτυπος καταυλισμός, είναι υπεράριθμος χώρος, προσπαθούμε να μεταφέρουμε τον κόσμο σε άλλες μονάδες φιλοξενίας» διευκρίνισε ο κ. Κυρίτσης.

Η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα μετέδωσε νωρίτερα το Mega.

Στην περιοχή αναμένονται αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα ήδη ξεκινούν από την Αττική πάνω από 10 διμοιρίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις και στα κέντρα φιλοξενίας υπό το φόβο αντιδράσεων, ενώ στη διάρκεια της επιχείρησης πάνω από την Ειδομένη θα πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις.

Πάντως ο προβληματισμός παραμένει σχετικά με το εάν θα είναι επαρκείς οι θέσεις στις δομές που υπάρχουν για να φιλοξενήσουν όλα τα άτομα από την Ειδομένη.

Ικανοποίηση Κομισιόν

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη εκκένωση της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής» εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη» δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.

Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίκασης προσφυγών προσφύγων, η οποία μετά από προσφυγή σύρου πρόσφυγα που βρίσκεται στη Λέσβο χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το πλαίσιο των επιστροφών σέβεται απόλυτα την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία προβλέπει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου κατά περίπτωση και με δικαίωμα έφεσης και υπογράμμισε οτι αυτό γίνεται και σήμερα.

Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές, στις 5 Μαΐου, ότι το νομικό πλαίσιο που παρέχει η Τουρκία για την προστασία σύρων προσφύγων είναι επαρκές και συνάδει με τη συνθήκη της Γενεύης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μη σύρους πρόσφυγες.

Υπενθύμισε, δε, ότι το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες, εξέφρασε την πολιτική στήριξή του προς την Ελλάδα για να συνεχιστεί η «ασφαλής επιστροφή» των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

Σχετικά με το ζήτημα κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την υπογραφή από τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας. «Η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, ενώ όσον αφορά τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η Επιτορπή μεριμνά για την πλήρη εφαρμογή τους.

Τέλος, αναφορικά με την εφαρμογή του μηχανισμού ανταλλαγής «ένας προς έναν» (1:1), επισήμανε ότι πριν από λίγες ημέρες, 51 μετανάστες που δεν υπέβαλαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα επέστρεψαν στην Τουρκία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιστροφών σε 441, από τις 4 Απριλίου έως σήμερα. Παράλληλα μετεγκαταστάθηκαν 103 Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία στη Γερμανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μετεγκαταστάσεων σε 280.