Δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν αναδρομικά χρήματα του ΕΚΑΣ δικαιούχοι που βάσει των νέων κριτηρίων παύουν να δικαιούνται το επίδομα, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη του ποσού αυτού θα εξασφαλιστούν μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο ξεκινά με κεφάλαιο 700 εκατ. ευρώ.

Για την εξαγγελία αυτή του πρωθυπουργού στη Βουλή είχε προϊδεάσει το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, μιλώντας στο MEGA, επισημαίνοντας ότι «και ένα ευρώ να χάνει κάποιος πολίτης από το επίδομα, είναι πολύ κακό».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο εξήγγειλε τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με νόμο που θα έρθει το επόμενο διάστημα.

Όπως εξήγησε στη συμφωνία του καλοκαιριού με τους δανειστές προβλέπεται ότι για κάθε ευρώ υπέρβασης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα: 30 λεπτά δίνονται για το χρέος, 30 λεπτά για ληξιπρόθεσμες οφειλές και 40 λεπτά για κοινωνικό μέρισμα.

Το 2015 πετύχαμε υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και βάσει της παραπάνω απόφασης προκύπτει ποσό 1,7 δισ. ευρώ για να κατανεμηθεί με αυτό τον τρόπο, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Δηλαδή, συνέχισε, 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για το χρέος, 500 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και 700 εκατ. ευρώ όπου εμείς επιλέξουμε.

Η επιλογή, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω του οποίου «θα κλείσουμε πληγές και αδικίες», θα αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης και των υφεσιακών μέτρων για τους ασθενέστερους.

Φέτος, συνέχισε ο πρωθυπουργός, θα μπουν στο Ταμείο αυτό, τα 700 εκατ. ευρώ από το επιπλέον πλεόνασμα και αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα θα εισρεύσουν σε αυτό έσοδα που δεν έχουν υπολογιστεί, όπως αυτά από τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και έσοδα που θα προκύψουν από την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων στο εξωτερικό. «Υπολογίζουμε ότι το Ταμείο μπορεί να έχει πολύ περισσότερα έσοδα στην πορεία του χρόνου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε πρώτη φάση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε την επέκταση του προγράμματος ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι. Ακόμη, να ενισχύσουμε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και τα προγράμματα για την καταπολέμηση της αδικίας.

Επιπροσθέτως, «θα αποκαταστήσουμε και αδικίες, όπως αυτή που αφορά το ΕΚΑΣ». Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση («όχι με δική μας υπαιτιότητα») οδήγησε στην καθυστέρηση ψήφισης του Ασφαλιστικού, οπότε και της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα κάποιοι να καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά που εισέπραξαν από την αρχή του έτους. «Είναι μεγάλη αδικία να κληθούν να επιστρέψουν το ποσό που έχουν λάβει από τον Ιανουάριο και γι ‘αυτό δεν θα το κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.