από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Την παραπομπή τεσσάρων της «Αλληλεγγύης» προτείνει ο εισαγγελέας

Για χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2004-2008
Την παραπομπή τεσσάρων της «Αλληλεγγύης» προτείνει ο εισαγγελέας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την παραπομπή του Δημήτρη Φουρλεμάδη και άλλων τριών κατηγορουμένων στο σκάνδαλο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζητεί με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
Στη 200 σελίδων πρότασή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος ζητεί συγκεκριμένα την παραπομπή της Γεωργίας Λυμπέρη, του Ιωάννη Πέτσου, του Θεολόγου Μαρκή αλλά και του βασικού κατηγορούμενου Δημήτρη Φουρλεμάδη, ο οποίος υπήρξε κατά κοινή ομολογία «αφεντικό» της Αλληλεγγύης, με πρωτοβουλία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Στην εισαγγελική πρόταση, ο πάλι ποτέ «στενός συνεργάτης και άνθρωπος της πλήρους εμπιστοσύνης»  του τότε Αρχιεπισκόπου,  ο οποίος και βαρύνεται με τα αδικήματα της υπεξαίρεσης (5,5 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΥΠΕΞ) και απιστίας περί την υπηρεσία (1,5 εκατ. ευρώ σε βάρος της ΜΚΟ), κατακεραυνώνεται για τη δράση του κυρίως κατά την περίοδο 2004-2008, καθώς κρίνεται ότι έβλαψε σημαντικά την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα εξάλλου με τη δικογραφία, ο Φουρλεμάδης είχε αρνηθεί επανειλημμένως να λογοδοτήσει ακόμη και στην ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών, ποσά της οποίας διαχειριζόταν, αλλά και να επιστρέψει ποσά που είχε λάβει από τη συγκεκριμένη υπηρεσία προκειμένου να εκτελέσει έργα που έμειναν στα χαρτιά.

«Σάπια βοήθεια»

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ΜΚΟ έλαβε ποσό 5,6 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή του ποσού των 7 εκατ. ευρώ για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Η αποστολή αφορούσε τη διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες -από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007.

Στους κατηγορουμένους καταλογίζεται ότι τελικώς από την ΜΚΟ αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στον Ρέντη, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με την ΜΚΟ τον Ιούνιο του 2007, ζητώντας την επιστροφή εντός 30 ημερών και εντόκως, του ποσού των 5,6 εκατ. ευρώ.

Η ΜΚΟ φαίνεται να επέστρεψε μόνο 500.000 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό οι δικαστικές αρχές δέχονται πως «ενσωματώθηκε παρανόμως» στην περιουσία του κ. Φουρλεμάδη, που είχε σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της «Αλληλεγγύης».

Ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρόταση του κάνει μνεία και άλλων χρηματοδοτήσεων δράσεων της ΜΚΟ για μικρότερα ποσά, που περιέχονται στην δικογραφία, όπως η κατασκευή μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β. Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.

Ο εισαγγελικός λειτουργός προτείνει πάντως να μην παραπεμφθεί ο πέμπτος κατηγορούμενος της υπόθεσης Ευάγγελος Μαρής, που βαρυνόταν με το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.
 
Η Εκκλησία της Ελλάδος και η «Αλληλεγγύη»

Στην πρόταση διαχωρίζεται σαφώς η ευθύνη του Δημήτρη Φουρλεμάδη από αυτή άλλων προσώπων και δη κληρικών, το όνομα των οποίων έχει συνδεθεί με την «Αλληλεγγύη».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση του εισαγγελέα, για τη δεσμευτική ή μη εξουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος επί της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι την εταιρεία τη διοικούσε το Διοικητικό της Συμβούλιο:
«Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι η εταιρεία «Αλληλεγγύη» δεν τελούσε υπό τον έλεγχο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τουλάχιστον τυπικά, και τουλάχιστον κατά τους χρόνους που φέρεται ότι τελέστηκαν τα ερευνώμενα εγκλήματα, υπό την έννοια ότι δεν λάμβανε διαταγές, εντολές, παραγγελίες, ή έστω υποδείξεις από τη διοικούσα την Εκκλησία της Ελλάδος Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας αυτής, ή για τα τρέχοντα ζητήματα από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (…)».
Και συμπληρώνεται ακολούθως: «Γεγονός, όμως, είναι ότι η ιδία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε πολλά έγγραφα της «υιοθετεί» τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» ως ΜΚΟ της Εκκλησίας και δια τούτο οι διευθύνοντες και διοικούντες την εταιρεία «Αλληλεγγύη» κάτω από τη νομικώς κατοχυρωθείσα επωνυμία αυτής, έθεταν τον τίτλο «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Μ.Κ.Ο. ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», εις τρόπον ώστε να συνδέεται ευθέως η ως άνω εταιρεία με την Εκκλησία της Ελλάδος».  
Ο εισαγγελικός λειτουργός τονίζει, δε, ότι μολονότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είχε τρία μέλη (τον Επίσκοπο Θερμοπυλών Ιωάννη (Σακελλαρίου), πρόεδρο, τον Επίσκοπο Βελεστίνου Δαμασκηνό (Καζανάκη), αντιπρόεδρο, και τον Δημήτριο Φουρλεμάδη, διευθύνοντα σύμβουλο), ο Φουρλεμάδης «ήταν ο μόνος και απόλυτος διοικητής αυτής, ο μόνος και απόλυτος διαχειριστής αυτής, αφού σε αυτόν είχε εκχωρηθεί, όπως ρητά αναγράφεται στο καταστατικό της εταιρείας, εντολή του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, "το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. της διοικήσεως και της διαχειρίσεως της εταιρείας", με τον περιορισμό για τις πληρωμές να δεσμεύει αυτή μέχρι του ποσού 10.000 ευρώ με μόνη την υπογραφή του, για ποσό δε μεγαλύτερο να απαιτείται και ακόμη μία υπογραφή ενός εκ των άλλων δυο μελών».
«Το Δ.Σ. της εταιρείας τύποις μόνον υπήρχε», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην πρόταση. «Δεν συνεδρίασε σχεδόν ποτέ, αλλά τα πρακτικά συνετάσσοντο από τους νομικούς της εταιρείας και υπογράφοντο δια περιφοράς από τα μέλη του Δ.Σ.».


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  giannhs | 20/05/2016 00:16
  να καταδικαστη σε θάνατο οπαλιανθρωπος ΓΙΑ ΜΗ ΧΑΣΚΟΓΕΛΑΕΙ ΜΕ ΜΑΣ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ
  ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ
  απάντηση10
   
   
  ακούτε κ. Πάγκαλε; | 19/05/2016 23:10
  όπως βλέπετε μαζί τα φάγαμε...
  έτσι δεν είναι ρε κήτος;...
  απάντηση11