Σφοδρή αντίδραση κατά της εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή τους πραγματοποίησε η κοινότητα Ροβιών στην Εύβοια. Στις Ροβιές, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει νοικιάσει ξενοδοχείο όπου θα διέμεναν αιτούντες άσυλο αλλά οι κάτοικοι της ζητούν να μεταφερθούν μακριά από την περιοχή τους.

Σύμφωνα με τα πρακτικά του συμβουλίου της κοινότητας που συγκλήθηκε την Τετάρτη, αποφασίστηκαν ομόφωνα _ και κοινοποιήθηκαν στους αρμόδιους _ τα εξής: πρώτον, ότι η τοπική κοινότητα δεν επιθυμεί την εγκατάσταση προσφύγων στις Ροβιές η οποία «θα φέρει πλήγμα και κοινωνική αναστάτωση» και θα αποβεί «σε βάρος της τοπικής οικονομίας και ασφάλειας». Δεύτερον, η κοινότητα κάλεσε τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας στον οποίο ανήκει «να μεριμνήσει με κάθε τρόπο» ώστε να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες στις Ροβιές.
Το «Βήμα» επικοινώνησε με τον σύμβουλο της κοινότητας Ροβιών Κωνσταντίνο Γεωργίου ο οποίος εξήγησε ότι οι περίπου 600 κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν την εγκατάσταση περίπου 80 προσφύγων στο ξενοδοχείο «καταρχήν, επειδή οι Ροβιές είναι τουριστικό μέρος». Τόνισε ότι ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας «είναι με το μέρος μας» και πως οι κάτοικοι σκοπεύουν να εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να μην εγκατασταθούν οι πρόσφυγες.
Το «Βήμα» επικοινώνησε και με τον δήμαρχο Χρήστο Καλυβιώτη ο οποίος παρέπεμψε στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ «που πραγματοποιεί τις συμβάσεις με τα ξενοδοχεία» και πρόσθεσε: «Ο δήμαρχος μεταφέρει την άποψη της τοπικής κοινότητας». Κατέληξε ότι στόχος των παραπάνω είναι «οι αρμονικές σχέσεις μεταναστών και τοπικής κοινωνίας» όμως δεν απάντησε στο ερώτημα πώς θα αναπτυχθούν οι σχέσεις αυτές αν η τοπική κοινωνία απορρίπτει την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή.
Σε άλλη επικοινωνία μας, με τη δημοτική σύμβουλο Μαντουδίου, κυρία Ελπίδα Ψαρρού, μας είπε ότι «πρόφατα είχε γίνει δημοτικό συμβούλιο και είχε στείλει, στην πρόσκληση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αρνητική απάντηση στη φιλοξενία προσφύγων λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων στην περιοχή». Πράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό της εάν «όντως είναι υγιείς και έχουν ελεγχθεί οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες».
Στο ξενοδοχείο που έχει νοικιάσει η Υπατη Αρμοστεία φιλοξενούνται Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί. Το παράδειγμα της κοινότητας των Ροβιών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλα παραδείγματα, όπως του ηλικιωμένου ζευγαριού στην Ειδομένη, που φιλοξενεί οικογένειες προσφύγων στο σπίτι του, ή του ζευγαριού των ανέργων στην Αθήνα που φιλοξενεί μια πρόσφυγα με το μωρό της που ζούσαν στο λιμάνι του Πειραιά.