Συνελήφθησαν χθες το βράδυ, με βάση ενταλματα σύλληψης του ανακριτή Διαφθοράς, ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, 75 ετών, και η σύζυγός του Γεωργία Μαρτίνη.

Το ζεύγος Μαρτίνη συνελήφθη από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, με βάση τα εντάλματα που αφορούν σε κακουργηματική απάτη σε βάρος του Κοινοφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη εδώ και καιρό.

Ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή. Το ζεύγος Μαρτίνη παραμένει υπό κράτηση.

Μίζα 3,2 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε ότι εισέπραξε το ζεύγος Μαρτίνη από τη γερμανική εταιρεία Hospitalia International για νοσοκομειακό εξοπλισμό στο «Ερρίκος Ντυνάν» και για την προμήθεια κλιβάνων, πλυντηρίων κ.λπ. Το ποσό 1,1 εκατ. ευρώ εντοπίσθηκε σε offshore εταιρεία του ζεύγους με έδρα τη Λιβερία, το οποίο ήταν κατατεθειμένο σε ελβετική τράπεζα.

Τα χρήματα άλλαζαν συνεχώς λογαριασμούς για να εντοπιστεί τελικά η μίζα στην offshore State Enterprises με έδρα τη Λιβερία. Μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής του ανακριτή Νίκου Τσιρώνη εντοπίστηκε ότι με το ποσό αυτό ο Ανδρέας Μαρτίνης αγόρασε το κτίριο που στεγάζει και τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, που ενοικιάζει τον χώρο.

Την έρευνα άρχισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο με εντολή της προϊσταμένης τους Ελένης Ράικου. Μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα δικαστικής συνδρομής εντόπισαν δωροδοκίες προς τον Ανδρέα Μαρτίνη, αφού μέρος των χρημάτων τα οποία εμφανίζονται ως αντικείμενο της δωροδοκίας, κατέληγαν σε υπεράκτιες εταιρείες και λογαριασμούς στην Ελβετία με σκοπό να κρυφτούν τα ίχνη της μίζας. Η επίμαχη σύμβαση είχε κόστος 12 δισ. δραχμές (36 εκατ. ευρώ) και υπεγράφη το 1998.

Ο άλλοτε επικεφαλής του «Ερρίκος Ντυνάν» κατηγορείται ότι εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η γερμανική εταιρεία, η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς υπερτιμολόγησε τη σύμβαση.