Με το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα Μαθηματικά προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Ομάδας Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής συνεχίζονται την Τετάρτη, 18 Μαΐου, οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Σήμερα, Τρίτη, η εξεταστική διαδικασία ξεκινάει και για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) με τη Νεοελληνική Γλώσσα.
Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 1η Ιουνίου με τη Βιολογία Γενικής Παιδείας.
Χθες, Δευτέρα, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων επέλεξε για την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών κείμενο για τη φιλία από δοκίμιο του Ευάγγελου Παπανούτσου. Ήταν ανάλογο με κείμενο στο οποίο διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 οι μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ.
Το κείμενο επιλέχθηκε από το ίδιο βιβλίο του Ευ. Παπανούτσου με τίτλο «Πρακτική Φιλοσοφία» και το 2012 αφορούσε τις σελίδες 111-114, ενώ εφέτος τις σελίδες 111-121. Ομοιότητα, δε, υπήρχε και σε ένα από τα ερωτήματα στην Παραγωγή Λόγου, κάτι που δείχνει ότι οι καθηγητές που καλούνται κάθε χρόνο να επιλέξουν τα θέματα δεν «κουράζονται» και πολύ στην αναζήτηση έμπνευσης ή επιστημονικής παρέμβασης στην εξεταστική διαδικασία.
Δηκτική ανακοίνωση φιλολόγων
«Το κείμενο του Ευάγγελου Παπανούτσου «Η φιλία» από την Πρακτική Φιλοσοφία, και τα ερωτήματα που το συνοδεύουν, σε γενικές γραμμές, ανταποκρίνονται στις διδασκόμενες θεματικές ενότητες και δεν δυσκολεύουν τους υποψηφίους» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Φιλολόγων. «Ωστόσο παραμένει και εφέτος ζητούμενο η αναβάθμιση και ανανέωση του γλωσσικού μαθήματος» καταλήγουν δηκτικά οι εκπρόσωποι της Ένωσης.
Οι περίπου 104.000 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικούν τις 69.985 προσφερόμενες θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν θέματα και διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα προγράμματα των επαναληπτικών εξετάσεων, των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για τα ΤΕΦΑΑ. Επίσης, σύντομα αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν τα σχέδια των μηχανογραφικών δελτίων των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων.