«Η ανθρωπότητα θα αλλάξει περισσότερο τα επόμενα 20 χρόνια απ’ ό,τι άλλαξε τα προηγούμενα 300 χρόνια» εκτίμησαν οι ευρωπαίοι «γκουρού» της πληροφορικής που βρέθηκαν στην Ελλάδα εκπροσωπώντας τις 32 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενώσεων Εταιρειών Πληροφορικής (CEPIS). Οχημα των κοσμογονικών αλλαγών θα είναι η τεχνολογία, με επιτεύγματα όπως η ηλεκτρομαγνητική ακοή, η τηλεσκοπική όραση, ο έλεγχος της απώλειας μνήμης και η ενίσχυσή της και η καλλιέργεια εγκεφάλου στο εργαστήριο.
Οπως λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της CEPIS κ. Βύρων Νικολαΐδης, «το μέλλον είναι ήδη εδώ». Στην Ιαπωνία αλυσίδα καταστημάτων πώλησης ενδυμάτων χρησιμοποιεί high-tech εικονικά μανεκέν, τα οποία, όταν οι πελάτες βρίσκονται κοντά τους κρατώντας κάποια ρούχα, «ντύνονται» με τα συγκεκριμένα κομμάτια. Ο οίκος Burberry στο Λονδίνο έχει εξοπλίσει τα καταστήματά του με διαδραστικούς καθρέφτες, ενώ το 2025 τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα εκτυπώνουν ρούχα σε πολύ χαμηλό κόστος.
«Τι είδους δουλειές θα υπάρχουν;»


«Μιλάμε για μια μεγάλη αλλαγή μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Πάνω από τις μισές θέσεις εργασίας, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, θα αντικατασταθούν από ρομπότ. Ηδη στην Κίνα έχουν παραγγελθεί 4 εκατομμύρια ρομπότ» επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης, θέτοντας το κρίσιμο ερώτημα για την ελληνική κοινωνία που βιώνει τη μάστιγα της νεανικής ανεργίας. «Ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος μας για το μέλλον; Τι είδους δουλειές θα υπάρχουν; Πού πρέπει να κατευθύνουμε τα παιδιά μας;».
Σύμφωνα με μελέτη της CEPIS, αναμένεται το χάσμα προσφοράς και ζήτησης για ψηφιακές δεξιότητες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας το 2020 να ξεπερνά τις 800.000 κενές θέσεις εργασίας (σήμερα ανέρχονται στις 500.000). Ο κλάδος της πληροφορικής συνεισφέρει σήμερα το 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και συμβάλλει κατά 50% στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Η χώρα μας παραμένει ουραγός στην τεχνολογική πρόοδο, όμως για τον έμπειρο επιχειρηματία, ιδρυτή και επικεφαλής της PEOPLECERT, που κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στις υπηρεσίες πιστοποίησης, «η Ελλάδα μπορεί να κάνει το άλμα που χρειάζεται για να προλάβει τις εξελίξεις». Στο πλαίσιο αυτό το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) προετοιμάζει πρωτοβουλία ώστε η χώρα μας να γίνει πόλος έλξης για επενδύσεις τεχνολογικής ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ως το 2025.
Σύνδεση εγκεφάλου με δίκτυα


Επιχειρώντας να εξηγήσει πόσο ραγδαίες θα είναι οι αλλαγές που βρίσκονται προ των πυλών ο κ. Νικολαΐδης κάνει μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν των «έξυπνων» τηλεφωνικών συσκευών. «Πρώτη εξέλιξη ήταν ο συγχρονισμός αρχείων ανάμεσα στις συσκευές μας. Στο επόμενο στάδιο το κινητό άρχισε να μας γνωρίζει και σήμερα μας καταλαβαίνει κιόλας». Για παράδειγμα, μας ειδοποιεί ότι σε μισή ώρα έχουμε ένα ραντεβού σε συγκεκριμένη διεύθυνση, βρισκόμαστε τόσα χιλιόμετρα μακριά, όμως ο δρόμος που κατευθυνόμαστε είναι κλειστός.
«Σήμερα το κινητό μάς ξέρει καλύτερα και από τον σύντροφό μας διότι μέσω αυτού διακινείται τεράστιος όγκος πληροφοριών, προτιμήσεων, επιλογών στο διάβασμα κ.τ.λ. Σε μερικά χρόνια το κινητό μας πια θα είμαστε εμείς. Θα γίνει ο εξωτερικός μας εγκέφαλος» εξηγεί. Οπως προέβλεψε ο παγκοσμίου φήμης futurologist Λέοναρντ Γκερντ, μελετητής της εξέλιξης του τεχνολογικού πολιτισμού που παρευρέθη στη σύνοδο για να σκιαγραφήσει την εικόνα τού όχι και τόσο μακρινού 2020, «η ζεύξη ανθρώπου και υπολογιστών ήρθε η στιγμή να γίνει πραγματικότητα».
Προέβλεψε μάλιστα ότι σε δέκα χρόνια «θα έχουμε εμφυτεύματα στον εγκέφαλό μας συνδεδεμένα με δίκτυα υπολογιστών». Πρόκειται ουσιαστικά για τη σταδιακή μετάβαση από το Internet σε ένα «brain net» (εγκεφαλοδίκτυο), στο οποίο σκέψεις και μνήμες θα μπορούν να μεταδίδονται αστραπιαία ανά τον πλανήτη. «Οι επιστήμονες μπορούν τώρα να συνδέσουν τον εγκέφαλο σε έναν υπολογιστή και να αρχίσουν να αποκωδικοποιούν κάποιες από τις μνήμες και τις σκέψεις μας» ανέφερε ο μελλοντολόγος, ενώ στο διάστημα 2020-2040 ένας υπολογιστής θα περιέχει τη γνώση 6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Ζήτημα αποτελεσματικότητας


«Οδηγούμαστε σε μια πραγματικότητα όπου άνθρωπος και υπολογιστής γίνονται ένα πράγμα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης» σχολιάζει ο πρόεδρος της CEPIS στο «Βήμα». Ως αποτέλεσμα δεξιότητες που ως σήμερα κρίνονταν σημαντικές θα παραγκωνιστούν, ενώ κυρίαρχο ρόλο για την επιλογή προσωπικού θα παίζουν τα λεγόμενα soft skills, δεξιότητες συνδεδεμένες με τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ). «Στο μέλλον δεν θα έχει σημασία πόσο γρήγορα διαβάζεις αλλά πόσο γρήγορα κατανοείς» εξήγησε ο Λέοναρντ Γκερντ.
Εξελίξεις που αν δεν αντιμετωπιστούν σήμερα μέσω συγκεκριμένων στρατηγικών θα αποκλείσουν από την αγορά εργασίας όσους δεν έχουν καλλιεργήσει τέτοιες δεξιότητες. Πρόκειται για μια αλλαγή που η ανθρωπότητα έχει ξαναζήσει. Οπως τη δεκαετία του 1960 που καλός εργαζόμενος ήταν εκείνος ο οποίος βίδωνε περισσότερα μπουλόνια από κάποιον άλλον σε μια αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας. Θέσεις που εν τω μεταξύ αντικαταστάθηκαν από αποτελεσματικότερα ρομπότ. Μια τάση που επεκτείνεται σταδιακά και στον τομέα των υπηρεσιών.

Ενημέρωση της κοινωνίας
Ηγέτες με σωστή ανάγνωση των εξελίξεων

Στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τους ευρωπαίους «γκουρού» της τεχνολογίας, η Silicon Valley θα είναι το «Κέντρο Ελέγχου της Ανθρωπότητας», με αποτέλεσμα η κυβερνοασφάλεια να αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για την επόμενη εικοσαετία. Οπως ακούστηκε στη σύνοδο, το έλλειμμα μόνο στις ΗΠΑ για θέσεις κυβερνοασφάλειας ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια.
Για τον κ. Βύρωνα Νικολαΐδη αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι μια φωτισμένη ηγεσία –πολιτικοί ηγέτες, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες –που θα κάνει σωστή ανάγνωση των εξελίξεων. Η αποτελεσματική ενημέρωση της κοινωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα. «Πρέπει να αποφασίσουμε τι επαγγελματικό προσανατολισμό θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας γιατί, αν δεν προλάβουμε εμείς, θα προλάβουν άλλοι» λέει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε 160 χώρες καταβάλλει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο προσπάθεια επαναπατρισμού ελλήνων επιστημόνων που είχαν αναζητήσει επαγγελματική διέξοδο στο εξωτερικό προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να εργαστούν και πάλι στη χώρα μας, δίνοντας παράλληλα το καλό παράδειγμα. Με «ναυαρχίδα» το Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης λογισμικού της εταιρείας, η PEOPLECERT απασχολεί 160 άτομα, με το 50% να διαθέτει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Το 90% του εργατικού της δυναμικού είναι Ελληνες, αν και το 92% των δραστηριοτήτων της αναπτύσσεται στο εξωτερικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ