Την επιτυχή λήξη της διαδικασίας υποβολής ερευνητικών προτάσεων προς χρηματοδότηση για το έτος 2017 ανακοίνωσε το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ).
Το ΚΕΑΕ έλαβε συνολικά 326 αιτήσεις από τις οποίες οι 44 υποβλήθηκαν στην κατηγορία ένταξης Independent Scholar (Ανεξάρτητοι Ερευνητές), 127 αιτήσεις στην κατηγορία ένταξης Post-doc (Μεταδιδακτορικοί) και 155 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην κατηγορία ένταξης Research Group (Ερευνητικές Ομάδες).
Κατανομή αιτήσεων ανά γνωστικό αντικείμενο

Σε ό,τι αφορά την κατανομή αιτήσεων ανά γνωστικό αντικείμενο οι «επίδοξοι» ερευνητές δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση σε τομείς όπως η λογοτεχνία, η φιλοσοφία, η ανθρωπολογία, οι τέχνες, κοινωνιολογία, οικονομικά, επικοινωνία, νομικά κ.ά., ενώ λιγότεροι ενδιαφέρονται για τους τομείς της αρχαιολογίας, της ιστορίας, της ψυχολογίας και της γνωσιακής επιστήμης.
Συγκεκριμένα, 114 αιτήσεις κατατέθηκαν στο γνωστικό αντικείμενο «Cultures and Cultural Production», 86 αιτήσεις στο γνωστικό αντικείμενο «The Social World, Diversity, Institutions and Values», 69 αιτήσεις κατατέθηκαν στο γνωστικό αντικείμενο «The Study of the Human Past», 48 αιτήσεις στο γνωστικό αντικείμενο «The Human Mind and its Complexity» και τέλος, 11 αιτήσεις κατατέθηκαν στην κατηγορία «Other».
Η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των ερευνών θα γίνει από ειδικούς ανά κλάδο επιστήμονες από την Ελλάδα και διεθνώς. Θα επιλεγούν συνολικά ως δέκαερευνητικές προτάσεις και η μέγιστη χρηματοδότηση για κάθε έρευνα ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του ΚΕΑΕ έως το τέλος τουΟκτωβρίου 2016.
Το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Πρόκειται για μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2015 και στο δυναμικό της βρίσκονται επιφανείς πανεπιστημιακοί όπως μεταξύ άλλων οι κκ. Κώστας Γαβρόγλου, καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βασικός σκοπός του ΚΕΑΕ είναι η χρηματοδότηση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες μέσα από μια διαδικασία δημόσιων προσκλήσεων προς νέες ερευνήτριες και νέους ερευνητές, κατόχους διδακτορικών τίτλων για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές αξιολογούνται από ειδικούς επιστήμονες του κάθε πεδίου που εργάζονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας ή άλλων χωρών.
Στόχοι της μεταξύ άλλων είναι η διατύπωση μιας ατζέντας για την πολυσχιδή σημασία των ανθρωπιστικών επιστημών, η διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης για τα αποτελέσματα των ερευνών αλλά και η περαιτέρω διάδοση και διάχυσή τους προς την επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ κοινό μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και συναντήσεων, τη δημιουργία ενός χώρου για την ανάδειξη νέων ερευνητικών τάσεων και θεωρητικών αναζητήσεων στο πλαίσιο της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.
Σημαντική δραστηριότητα του ΚΕΑΕ αποτελεί η επικοινωνία και η συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα και ιδρύματα διεθνώς με στόχο την ανταλλαγή υποτρόφων, τη συνδιοργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και άλλων επιστημονικών δραστηριοτήτων.
Οικονομική υποστήριξη
Το ΚΕΑΕ υποστηρίζεται οικονομικά από το «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση» και από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».