Εκατοντάδες ονόματα Ελλήνων οι οποίοι επέλεξαν τις υπεράκτιες εταιρείες του Παναμά, των Βερμούδων, της Κύπρου, της Ελβετίας αλλά και το μαγευτικό νησί τις Σεϋχέλλες, εμπεριέχονται στις νέες αποκαλύψεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο διαδίκτυο.


Επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, παρατράπεζες, στελέχη μεγάλων τραπεζών, πρώην διοικητές οργανισμών και πολλοί από αυτούς που χειρίστηκαν δημόσιο χρήμα εμπεριέχονται στην νέα λίστα του Παναμά η οποία σοκάρει με τις εκατοντάδες offshore εταιρειών στις οποίες απολήγουν οι κρυφοί ή φανεροί δικαιούχοι των Παναμά papers. Πολλοί από αυτούς εμπεριέχονται και στη λίστα Λαγκάρντ και στα σπίτια τους έχει ήδη εισβάλει η οικονομική Δικαιοσύνη.

Μεταξύ των επιχειρηματιών ξεχωρίζουν οι: Γιάννης Καρακαδάς –Διευθύνων Σύμβουλος το 2006 της LOGIC DATA INFORMATION που μετά από σειρά συγχωνεύσεων γίνεται η SINGULAR LOGIC. Η εταιρεία πρωταγωνιστούσε σε σειρά εκλογών επί δεκαετίες εισπράττοντας εκατομμύρια ευρώ ενώ ο συγκεκριμένος εντοπίζεται να αναλαμβάνει πρόεδρος της Olympic Air με αντιπρόεδρο τον Ανδρέα Βγενόπουλο το 2011.΄Η εταιρεία που του αποδίδουν στα Panama Papers είναι η LOWCO INTERNATIONAL COMPANY και όσοι μελέτησαν την εταιρεία κάνουν λόγο για τίτλο που παραπέμπει σε χαμηλού κόστους πτήσεις η οποία δημιουργείται στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, είναι εγγεγραμμένη στις Σεϋχέλλες και φυσικά η δικαστική έρευνα γι αυτήν την εταιρεία συνεχίζεται

Άλλος επιχειρηματίας που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου είναι ο γνωστός Σάμι Φάις και η αδερφή του Λούσι. Ενεπλάκη στην υπόθεση της απάτης για τις μετοχές των Μακεδονικών κλωστηρίων ΜΑΚΛΩ και σύμφωνα με το κατηγορητήριο συμμετείχε μαζί με τον επιχειρηματία Ζούλοβιτς σε αθέμιτη εκτόξευση των μετοχών της εταιρείας και τα κέρδη επέστρεψαν στους λογαριασμούς των αδερφών Φάις.

Στα Panama papers εμπεριέχεται και το όνομα του δικηγόρου Παναγιώτη Μπερνίτσα, ειδικού σε θέματα της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Αυτήν την ώρα εκπροσωπεί την εταιρεία Simens στην υπόθεση της αντιδικίας του ελληνικού δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το 2013 προσελήφθη ως νομικός σύμβουλος αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και το ίδιο έτος είναι γνωστό ότι ήταν παρών στις συζητήσεις που είχε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς στο Κατάρ για την ανάπτυξη συνεργασιών και την υλοποίηση επενδύσεων.

Διαβάστε ολόκληρη τη λίστα με τα ονόματα ελλήνων στα Panama Papers

Το όνομα του Παναγιώτη Τσουπίδη, πρώην προέδρου του ΤΤ εντοπίζεται επίσης στη συγκεκριμένη λίστα και συνδέεται με την offshore εταιρεία MOPAN INTERNATIONAL LTD που ιδρύθηκε το 2003 και διαλύθηκε τον Απρίλιο του 2015.

Ο αδελφός του επιχειρηματία Σάμπι Μιονί – Νισσίμ, φέρεται να είναι διαχειριστής ενός λογαριασμού της εταιρείας ILDOM LTD η οποία ήταν μεταξύ των πέντε εταιρειών που διαγράφηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ. Στο σπίτι του κ. Μιονί έγινε πρόσφατα έφοδος και έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Η συγκεκριμένη offshore φαίνεται να συνδέεται και με τον επιχειρηματία κ. Μαργέλο, ο οποίος επίσης έχει λογαριασμό στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, καταγράφεται επίσης μεταξύ των προσώπων που συνδέονται με τουλάχιστον τρείς offshore, ενώ σε μία από αυτές, στην εταιρεία DIMAN συμμετέχει και ο κ. Δημήτρης Δημητρίου, πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικών Ακινήτων μετά το 2014 ενώ νωρίτερα εμφανίζεται ως γραμματέας της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΟΙΚ διορισμένος από τον πρώην υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να εποπτεύει και τις ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού.

Στη λίστα των ονομάτων των Panama Papers εντοπίζεται και ο κ. Ευάγγελος Χρόνης, στενός συνεργάτης του Ομίλου Λάτση και στενός συνδεόμενος στην συγκεκριμένη περίπτωση με την εταιρεία HARPINS PROPERTIES LTD με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες νήσους. Στη βίλα του κ. Χρόνη με αφορμή την εμπλοκή του στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου έγινε όπως αποκάλυψε το «Βήμα» πρόσφατα έφοδος από τους οικονομικούς Εισαγγελείς.

Αίσθηση προκαλεί και ο εντοπισμός της υπεράκτιας παρατράπεζας που διατηρούσε και γραφεία στη Γλυφάδα, HEADLEY FINANCE. Έχει εντοπιστεί κυκεώνας εταιρειών που αναλάμβαναν την τοποθέτηση κεφαλαίων στην αγορά συναλλάγματος με την υπόσχεση υψηλής εγγυημένης απόδοσης. Έχουν εντοπιστεί και υπάλληλοι τραπεζών οι οποίοι έναντι προμήθειας 3,5% προώθησαν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Στην ίδια λίστα εντοπίζεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας και άλλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα ελεγχθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Νέες εφόδους σε βίλες και διαμερίσματα εμπλεκομένων στη λίστα του Παναμά θα γίνουν από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς ενώ ετοιμάζοντας δεκάδες δικαστικές συνδρομές για εταιρείες με έδρα τον Παναμά, τις Σεϋχέλλες, τις Βρετανικές Παρθένες νήσους, τις Βερμούδες και άλλους φορολογικούς παραδείσους.