Για 29η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται και εφέτος τον Μάη το τετραήμερο «Μαρξισμός 2016» με θεματικούς κύκλους όπως:

Ένας αιώνας εξεγέρσεων και επαναστάσεων
– Αριστερά και επανάσταση στον 21ο αιώνα
– Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα
– Η πάλη ενάντια στο Φασισμό
– Καπιταλισμός-Ζόμπι
– Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο
– Καπιταλισμός και καταπίεση
– Μαρξισμός, θεωρία και πράξη
– Ιμπεριαλισμός, πόλεμος, εθνικισμός και προσφυγιά
– Τέχνη, επιστήμη, πολιτισμός

Διαβάστε αναλυτικά εδώ το πρόγραμμα των συζητήσεων

Πάνω από 90 είναι οι ομιλητές του τετραημέρου, ανάμεσά τους η βουλευτής Μπριντ Σμιθ από την Ιρλανδία, ο οικονομολόγος Μάικλ Ρόμπερτς, ο Άλεξ Καλλίνικος που θα μιλήσει και για την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Αποκρυπτογραφώντας το Κεφάλαιο», οι πανεπιστημιακοί από πλατύ φάσμα της αριστεράς και των κινημάτων Γιώργος Τσιάκαλος, Νίκος Στραβελάκης, Μιχάλης Λυμπεράτος, Άλκης Ρήγος, Ελένη Πορτάλιου, Γιάννης Μηλιός, Χάρης Αθανασιάδης, Κώστας Βλασόπουλος, Δημήτρης Μαριόλης, οι συνδικαλιστές Αντώνης Νταλακογιώργος, Σαράντος Αλεξανδρής, Κώστας Καταραχιάς, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ Κώστας Παπαδάκης, Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Κάθε μέρα του 4ήμερου κλείνει με μια μεγάλη συζήτηση πάνω στις βασικές μάχες της περιόδου με ομιλητές από την καρδιά των μαχών και των αντιστάσεων.

«Η εργατική αντίσταση στα μνημόνια» την Πέμπτη 19/5 με ομιλητές τους: Λένα Βερδέ, Σαράντο Αλεξανδρή, Τάσο Αναστασιάδη, Κώστα Καταραχιά, Στέλιο Μιχαηλίδη.

«Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά» την Παρασκευή 20/5 με τους: Δημήτρη Αγγελίδη, Γιώργο Τσιάκαλο, Έφη Λατσούδη, Βασίλη Κουκαλάνι, Πέτρο Κωνσταντίνου.

«Διεθνιστικό ΟΧΙ στην ΕΕ» το Σάββατο 21/5 με τους: Άλεξ Καλλίνικος, Νίκο Στραβελάκη, Πάνο Γκαργκάνα και “Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο”, που είναι και το σύνθημα του φετινού Μαρξισμού, την Κυριακή 22/5 με ομιλητές τους: Μπριντ Σμιθ, Μαρία Στύλλου, Θανάση Διαβολάκη, Ζαννέτα Λυσικάτου, απεργούς από τις πρόσφατες μάχες, Σύρους και Αφγανούς πρόσφυγες.

Οι θεματικοί αυτοί κύκλοι σύμφωνα με τους διοργανωτές αναδεικνύουν την επικαιρότητα της μαρξιστικής ανάλυσης σε μία έντονα πολιτικά προσδιορισμένη περίοδο από τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και την τέταρτη Γενική Απεργία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη συγκυβέρνηση με του ΑΝΕΛ, την κρίση στην Ε.Ε. και το επερχόμενο δημοψήφιμα για το BREXIT στη Μεγάλη Βρετανία και φυσικά το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

•Iστοσελίδα www.sekonline.gr

•Εργατική Αλληλεγγύη, 210 5247140

•Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Φειδίου 14, Αθήνα, 210 5247584

•Facebook event: Μαρξισμός 2016 «Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο»