Το μισό εφάπαξ θα παίρνουν από εδώ και στο εξής όσοι συνταξιοδοτούνται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό γιατί με το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος υπολογισμού της παροχής. Οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ θα είναι της τάξης του 15% – 20%, ενώ ήδη έχουν γίνει μνημονιακές περικοπές ύψους 38,14%.

Οι νέες μειώσεις θα αφορούν όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με Τα Νέα. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αποδίδουν την καθυστέρηση της καταβολής του εφάπαξ που εκκρεμεί από το 2013 στον μαθηματικό τύπο τον οποίο είχαν ορίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χαρακτηρίζοντάς τον λανθασμένο και πρακτικά ανεφάρμοστο. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι για να αλλάξει ο μαθηματικός τύπος πρέπει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πώς θα υπολογίζονται

Ειδικότερα, οι αλλαγές που επέρχονται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφορούν τη βάση υπολογισμού του εφάπαξ. Με την εφαρμογή του νόμου οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τα πέντε ημερολογιακά έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης.

Σήμερα η 5ετία υπολογίζεται από την ημερομηνία εξόδου (π.χ. αν είναι η 20/2/2011, η πενταετία αρχίζει από 21/2/2006). Αυτό, επισημαίνουν ειδικοί, ενδέχεται να δημιουργήσει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην απονομή των εφάπαξ, καθώς στην πράξη σημαίνει πως οι υπηρεσίες των Ταμείων χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία για τους χιλιάδες φακέλους που περιμένουν.

Εξάλλου αλλάζει και ο τύπος υπολογισμού καθώς το ποσό του εφάπαξ σπάει σε δύο τμήματα:

Α) Για έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2013 υπολογίζεται ως «το γινόμενο του 60% των συντάξιμων αποδοχών στις οποίες έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και 31/12/2013». Το βοήθημα δηλαδή υπολογίζεται στον ακριβή χρόνο ασφάλισης (π.χ. 35 χρόνια και 2 μήνες).

Ο τύπος ισχύει για την πλειονότητα των μισθωτών που πληρώνουν εισφορά 4%. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά με συντελεστή 75% (αντί 60%).
Για τους εποχικά απασχολούμενους προβλέπεται πως αν δεν έχουν «πραγματοποιήσει απασχόληση 40 μηνών στην επίμαχη 5ετία, συνυπολογίζονται και οι αποδοχές μηνών εργασίας της αμέσου προηγούμενης χρονικής περιόδου μέχρι τη συμπλήρωση των 40 μηνών».

Β) Για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά καθιερώνεται νέο σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης. Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις.