Χάνει, όπως όλα δείχνουν, το στοίχημα της εκκένωσης του λιμανιού του Πειραιά η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα πάνω από τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες να κάνουν τελικά Πάσχα στην Πέτρινη Αποθήκη και στην πύλη Ε1 σε συνδυασμό με τη μη έγκαιρη διαμόρφωση δομών φιλοξενίας και με την άρνηση μεταναστών να μεταφερθούν σε άλλους χώρους εκφράζοντας φόβους για εγκατάλειψη και πιθανή απέλασή τους. Την ίδια ώρα, τις τελευταίες ημέρες, είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας του Λιμενικού αποτρέποντας την είσοδο στο λιμάνι σε μετανάστες που έφταναν από άλλες περιοχές.
Κατά την καταμέτρηση της Μεγάλης Τετάρτης, στο λιμάνι βρίσκονταν 2.160 πρόσφυγες και μετανάστες και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, επρόκειτο να μεταφερθούν 300 στη δομή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου βρίσκονταν 2.270 άτομα, στην πλειοψηφία τους οικογένειες από τη Συρία, ωστόσο η διαδικασία αναβλήθηκε για τη Μεγάλη Πέμπτη.
Οι ταξιδιώτες έτσι έφευγαν τη Μεγάλη Εβδομάδα με τα πλοία για τις διακοπές του Πάσχα και στις εγκαταστάσεις του λιμανιού παρέμενε σημαντικός αριθμός προσφύγων. Φορείς του Πειραιά έλεγαν ότι εφόσον μείνουν στο λιμάνι περίπου 1.000 – 1.500, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη συγκριτικά με μερικές εβδομάδες πριν, όταν είχε «βουλιάξει» με τουλάχιστον 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης κ. Γιώργος Κυρίτσης από την πλευρά του εμφανιζόταν αισιόδοξος τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλώνοντας ότι «ο Πειραιάς έχει αποσυμφορηθεί κατά 75%. Είναι λειτουργικό το λιμάνι και δεν είναι στην κατάσταση που ήταν πριν από έναν μήνα. Τότε λέγαμε ότι εν όψει της τουριστικής περιόδου του Πάσχα το λιμάνι πρέπει να είναι λειτουργικό. Αυτό και έγινε μέσω της κατασκευής του καταυλισμού στον Σκαραμαγκά και νομίζω ότι τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες θα μετακινηθούν άλλοι 1.400 από τον Πειραιά και δεν θα έχουν μείνει παρά κάποιες εκατοντάδες, ίσως χίλια άτομα που δεν θα επηρεάζουν τη λειτουργία του λιμανιού».
Και ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης εξέφρασε την πεποίθηση μετά το Πάσχα να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για απομάκρυνση των προσφύγων από το λιμάνι «για να είναι καλό πρώτα από όλα για αυτούς».
Διονύσης Βυθούλκας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ