Αντιμέτωπα με τον υποσιτισμό είναι χιλιάδες παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές προσφύγων στην Ελλάδα. Πολλά από τα παιδιά αυτά έχουν ήδη επιβαρημένο οργανισμό λόγω της μακροχρόνιας παραμονής τους σε εμπόλεμη ζώνη ή καταυλισμούς προσφύγων άλλων χωρών πριν φθάσουν στην Ελλάδα. Τα γεύματα που τους μοιράζουν στις ελληνικές δομές φιλοξενίας είναι τρία την ημέρα, όμως δεν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού. Ετσι κινδυνεύουν να εμφανίσουν υποσιτισμό, όχι με την έννοια ότι θα είναι σκελετωμένα, αλλά ότι θα υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη ουσιών όπως ο σίδηρος ή το ιώδιο.
Μιλώντας με μέλη οργανώσεων που εργάζονται στις δομές φιλοξενίας προσφύγων αλλά και με τους ίδιους τους πρόσφυγες, το «Βήμα» διαπίστωσε ότι το φαγητό που τους μοιράζεται καλύπτει τις θερμιδικές ανάγκες των παιδιών, όχι όμως και τις διατροφικές τους ανάγκες σε μακροχρόνιο επίπεδο. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά και τις εγκύους ή θηλάζουσες μητέρες.
Τα παιδιά και οι γυναίκες αποτελούν το 62% των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. Το 38% είναι παιδιά, από νεογέννητα έως 18 χρόνων. Τα γεύματα όμως που προσφέρονται στους πρόσφυγες παράγονται μαζικά για όλους, χωρίς καμία ιδιαίτερη φροντίδα για την ανάπτυξη των παιδιών, παρά το γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε πια στην έκτακτη ανάγκη των πρώτων ημερών του «εγκλωβισμού» των προσφύγων στην Ελλάδα αλλά σε μια ημιμόνιμη κατάσταση.
«Σχεδόν κάθε μέρα έχει ρύζι ή φασόλια. Κρέας μας δίνουν σπάνια, μία φορά τον μήνα, και συνήθως είναι κοτόπουλο» λένε στο «Βήμα» πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Ελληνικό. «Το φαγητό δεν είναι καλό. Είναι κρύο και μυρίζει. Στα παιδιά δίνουν γάλα, όχι όμως και κρέας. Καμιά φορά ούτε το γάλα είναι αρκετό».
Στον Σκαραμαγκά η μερίδα του φαγητού είναι μικρή και δεν είναι ποιοτική, καταγγέλλει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, φέρνοντας παράδειγμα το μενού μιας μέρας: λίγα φασόλια και τέσσερις ελιές για μεσημεριανό, πατάτες με λίγη φέτα για βραδινό. Προσθέτει ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη ανάθεσης, δίνονται τέσσερα ευρώ ανά άτομο την ημέρα στον προμηθευτή για να παρέχει τρία γεύματα, γάλα και χυμούς και να βγάζει και κέρδος. «Η διατροφή δεν είναι καλή σύμφωνα με καταγγελίες των προσφύγων, πολλοί από τους οποίους έκαναν αποχή από το φαγητό ως διαμαρτυρία το περασμένο Σάββατο» λέει.
Ανάλογα με τη δομή φιλοξενίας, συχνά το ένα από τα δύο ημερήσια γεύματα είναι σάντουιτς. Σύμφωνα με ειδικούς που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στους πρόσφυγες, ένας ενήλικος μπορεί να επιβιώσει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα με μη ισορροπημένη διατροφή, όχι όμως και ένα παιδί που χρειάζεται να παίρνει 40 διαφορετικές ουσίες για να αναπτυχθεί σωστά.

«Υπάρχει ανάγκη να καταγραφεί η ευαλωτότητα των φιλοξενούμενων στις δομές και να προσαρμοστεί η διατροφή για να στηριχτούν οι ευάλωτες ομάδες
» λέει στο «Βήμα» ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Τη σίτιση στις δομές προσφύγων έχει αναλάβει ο στρατός, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις την έχει αναθέσει σε ιδιωτικά κέιτερινγκ. Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, κ. Γιώργος Κυρίτσης, μας διαβεβαιώνει ότι «η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού ανταποκρίνονται στους διεθνείς κανόνες», ότι «οι εταιρείες κέιτερινγκ οφείλουν να έχουν πιστοστοποίηση ISO», ότι το φαγητό επιλέγεται και ετοιμάζεται σύμφωνα με τους διατροφικούς κανόνες των μουσουλμάνων και ότι ερευνούνται οι καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει, ορθά, ότι οι 54.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμος αριθμός, όμως συχνά μοιάζει ανίκανη να τους χειριστεί, όχι μόνο όσον αφορά τη διατροφή τους, αλλά και τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσής τους και την πρόσβασή τους στο άσυλο. Οι ειδικοί ζητούν από την κυβέρνηση να προγραμματίσει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου τη διαβίωση των προσφύγων στη χώρα και να τους προσφέρει περισσότερες δυνατότητες, όπως να μπορούν να μαγειρέψουν μόνοι τους φαγητό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στον Σκαραμαγκά η μερίδα του φαγητού είναι μικρή και δεν είναι ποιοτική, καταγγέλλει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, φέρνοντας ως παράδειγμα το μενού μιας ημέρας: λίγα φασόλια και τέσσερις ελιές για μεσημεριανό, πατάτες με λίγη φέτα για βραδινό.

«Υπάρχει ανάγκη να καταγραφεί η ευαλωτότητα των φιλοξενουμένων στις δομές και να προσαρμοστεί η διατροφή για να στηριχτούν οι ευάλωτες ομάδες» λέει στο «Βήμα» ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με ειδικούς που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στους πρόσφυγες, ένας ενήλικος μπορεί να επιβιώσει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα με μη ισορροπημένη διατροφή, όχι όμως και ένα παιδί που χρειάζεται να παίρνει 40 διαφορετικές ουσίες για να αναπτυχθεί σωστά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ