Δεκάδες παραβάσεις που αφορούν ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων αγνώστου προέλευσης, την ασφάλεια τροφίμων, λαθρεμπορία αλκοολούχων ποτών, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, καταπάτηση περιβαλλοντικών όρων και πολλές άλλες παρανομίες διαπίστωσαν μικτά κλιμάκια ελέγχου τροφίμων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τα κλιμάκια στελεχώνονται από υπαλλήλους του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου, της Οικονομικής Αστυνομίας, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, της υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων, των Περιφερειακών Ενοτήτων και του ΣΕΠΕ, με τη συνδρομή των τοπικών αστυνομικών αρχών.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:
1. Σε τρεις επιχειρήσεις στην Ηλεία βεβαιώθηκαν, σοβαρές παραβάσεις σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.
2. Σε επιχείρηση συσκευασίας – αποθήκευσης χονδρικού εμπορίου οπωροκηπευτικών στο Κρυονέρι Αττική καταγράφηκαν τα εξής:
· οκτώ παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας και απασχόληση τεσσάρων αλλοδαπών οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.
· μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων
– σημαντικές παραβάσεις σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
3. Στα διόδια Αφιδνών διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις ως προς τις προδιαγραφές εμπορίας σε φορτίο νωπών οπωροκηπευτικών και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες. Επίσης διαπιστώθηκε διακίνηση φορτίων (σπορέλαιο) χωρίς παραστατικά.
4. Σε επιχείρηση διακίνησης ζώντων ζώων, νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων – εκμετάλλευσης σφαγείου στην Αττική:
· βεβαιώθηκαν τρεις παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
· βρέθηκαν παρατυπίες όσον αφορά την υγιεινή των χώρων σφαγής και τη διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων.
4. Στα διόδια Μαλγάρων από μεικτό κλιμάκιο ελέχθησαν 13 φορτηγά και βεβαιώθηκαν τρεις παραβάσεις (υγειονομικές –άδεια μεταφοράς κρεατοσκευασμάτων).
5. Σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου, επεξεργασίας και συντήρησης κρέατος στην Αττική διαπιστώθηκαν παρατυπίες αναφορικά με την μη τήρηση των όρων υγιεινής, αποκλίσεις ως προς την προβλεπόμενη διαδικασία απόψυξης των προϊόντων. Θα ακολουθήσει έλεγχος ιχνηλασιμότητας εισαγομένων αμνοεριφίων και νωπών υποπροϊόντων κρέατος. Επίσης κατά τον έλεγχο κατεστράφησαν συνολικά 536 κιλά νωπών υποπροϊόντων κρέατος ακατάλληλα προς κατανάλωση.
6. Στα διόδια Ελευσίνας ελέχθησαν 64 φορτηγά και διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις για έλλειψη παραστατικών, διακοπή ψυκτικής αλυσίδας και ελλιπή ωοσκόπηση.
7. Στη Βαρβάκειο Αγορά βεβαιώθηκε μια παράβαση για ανασφάλιστο εργαζόμενο, μια για έλλειψη παραστατικών και διαπιστώθηκαν από τον ΕΦΕΤ δύο παραβάσεις που αφορούσαν ζωικά προϊόντα.
8. Σε σφαγείο στη Βόρεια Ελλάδα:
· βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
· διαπιστώθηκε ότι 430 αρνιά δεν έφεραν την προβλεπόμενη σήμανση και δε συνοδεύονταν από πιστοποιητικά διακίνησης προς σφαγή.
9. Σε σφαγεία της Αθήνας κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν εντόσθια και κρέατα.
10. Σε εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας που δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο κρέατος και σε εκτροφή αιγοπροβάτων διαπιστώθηκε η είσοδος 5.302 ζώων και από τον έλεγχο προέκυψε έλλειμμα 2.000 αμνοεριφίων. Σχεδόν το σύνολο των ζώων δεν έφεραν την προβλεπόμενη σήμανση για να αποδεικνύεται η ιχνηλασιμότητά τους.
11. Σε εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αυγών, που βρίσκεται στα Μέγαρα διαπιστώθηκε μία παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
12. Στα σημεία εισόδου της χώρας (Κακκαβιά, Προμαχώνας, Εύζωνοι) ελέχθησαν 45 περίπου οχήματα χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα.
13. Από έλεγχο στα σφαγεία Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, ανευρέθησαν 2100 αρνιά χωρίς να είναι γνωστή η προέλευση και ο προορισμός τους και η υπόθεση διερευνάται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
14. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά σε φορτηγά αυτοκίνητα, φορτωμένα με νωπά αγροτικά προϊόντα, που κατέφθασαν με πλοία από την Κρήτη. :
· Σε πέντε φορτηγά αυτοκίνητα διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις ως προς τις προδιαγραφές εμπορίας και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες.
· Σε ένα εξ αυτών, λόγω πληθώρας παρατυπιών, δεν επετράπη η έξοδός του από το λιμάνι και επεστράφη στον τόπο φόρτωσης (Κρήτη) προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
· Σε τρία φορτηγά διαπιστώθηκαν παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας καθ’ όσον δεν υπήρχαν για μέρος του φορτίου τα προβλεπόμενα συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία (Δελτίο αποστολής).
· Σε ένα φορτηγό βρέθηκε δεξαμενή, χωρητικότητας χιλίων λίτρων που περιείχε οινοπνευματώδη ποτό (ρακί) και δέκα συσκευασίες (ασκοί) των είκοσι λίτρων με το ίδιο περιεχόμενο και για το λόγο αυτό ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη για λαθρεμπορία αλκοολούχων ποτών.
Συγκατηγορούμενος με ίδιες κατηγορίες είναι και ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας με έδρα τα Χανιά. Σχηματίσθηκε δικογραφία και υποβλήθηκε κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά. Το λαθρεμπόρευμα καθώς και το φορτηγό κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στο Τελωνείο Πειραιά.
Στο λιμάνι του Ηρακλείου ελέχθησαν 13 φορτηγά εκ των οποίων δύο σφραγίστηκαν και σε τρία έγιναν συστάσεις.
15. Σε επιχείρηση σφαγείο στη Β. Ελλάδα:
· βεβαιώθηκαν φορολογικές παραβάσεις ενώ 2.200 κιλά νωπού βοοειδούς κρέατος δεν δικαιολογούνταν από φορολογικά στοιχεία.
· δεσμεύτηκαν 1.900 κιλά βοείου κρέατος τα οποία δεν έφεραν την ετικέτα με τις προβλεπόμενες σημάνσεις βοείου κρέατος.
16. Σε σφαγείο στην Πελοπόννησο ανευρέθησαν ρουμανικά σφάγια που δεν ήταν εγγεγραμμένα και η υπόθεση διερευνάται περαιτέρω.
17. Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά της Θεσσαλονίκης ελέχθησαν 17 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν επτά παραβάσεις (ασφαλιστική νομοθεσία, έλλειψη άδειας λειτουργίας, ιχνηλασιμότητα προϊόντος).
18. Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς προϊόντων διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις σχετικά με την καταλληλότητά τους για τη μεταφορά τροφίμων και μία παράβαση σχετικά με μεταφορά προϊόντων (δεν μπορούσε να εξακριβωθεί η χώρα προέλευσης για 24.192 κονσέρβες κομπόστας βερίκοκου).
19) Στα διόδια Ελευσίνας ελέχθησαν 85 οχήματα και βεβαιώθηκαν δύο παραβάσεις για έλλειψη παραστατικών και μη συμμορφώσεις ως προς τις προδιαγραφές εμπορίας σε φορτία νωπών οπωροκηπευτικών.
Για τις παραβάσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και διερευνώνται περαιτέρω οι υποθέσεις που εμπίπτουν στη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία.