Μετά την «επίθεση» στα νηπιαγωγεία, το υπουργείο Παιδείας διαλύει και τον θεσμό των ολοήμερων σχολείων και των σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Σχολικού Προγράμματος (ΕΑΣΠ) στην προσπάθεια να μειώσει τις ανάγκες για εκπαιδευτικούς μετά το ηχηρό «όχι» από τους εκπροσώπους των θεσμών στο αίτημα που πολυδιαφήμισε ο κ. Νίκος Φίλης για την πρόσληψη 22.000 μόνιμων εκπαιδευτικών.

Έτσι, εξαγγέλλοντας ουσιαστικά «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» σε όλη τη χώρα το υπουργείο Παιδείας με ηχηρές ανακοινώσεις περί… διόρθωσης των ανισοτήτων στην εκπαίδευση –για να έχουν, όπως αναφέρεται, όλοι οι μαθητές ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση– ουσιαστικά υποβαθμίζει τον θεσμό των ολοήμερων σχολείων και καταργεί τα ΕΑΣΠ.

Διαβάστε την απόφαση Φίλη για ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου

Και αυτό διότι ένα σχολείο (εξαθέσιο και μεγαλύτερο, όπως είναι στην πλειονότητά τους τα σχολεία στη χώρα) την ερχόμενη χρονιά θα μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό δεδομένου ότι «κόβονται» μαθήματα που απαιτούν ειδικότητες από το ωρολόγιο πρόγραμμα και στο ολοήμερο θα μπορεί να απασχολούνται στη μελέτη και στην ενισχυτική διδασκαλία των μαθητών δάσκαλοι που δεν συμπληρώνουν ωράριο και δεν θα απαιτείται αποκλειστικά ένας. «Αυτό θα φανεί στην πράξη πώς θα λειτουργήσει»

ακούστηκε να λέει διευθυντής σχολείου ΕΑΣΠ, με μια δόση απαισιοδοξίας για επικείμενες προσλήψεις όχι μόνο δασκάλων μα και αναπληρωτών.

Με αυτό τον τρόπο μειώνονται κατά 65 οι ώρες που αντιστοιχούν στους εκπαιδευτικούς των σχολείων τα οποία είναι εξαθέσια και μεγαλύτερα – η πλειονότητα των σχολείων. Έτσι, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), οδηγούμαστε σε προσλήψεις μέχρι 4.000 λιγότερων δασκάλων από πέρυσι, τη στιγμή μάλιστα που δεν εξασφαλίστηκαν οι αντίστοιχες πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η διαδικασία υποβολής παραιτήσεων εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθούν. Τα τελευταία χρόνια των μνημονίων, με την αναστολή των προσλήψεων στο Δημόσιο, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι έφυγαν από τις τάξεις 15.000 και προσλήφθηκαν μερικές εκατοντάδες. Επομένως για να καλυφθούν οι ανάγκες το υπουργείο Παιδείας για να λειτουργήσουν τα σχολεία καταφεύγει, όπως είναι γνωστό, στην πρόσληψη αναπληρωτών και στις συγχωνεύσεις και περικοπές.

Οι δάσκαλοι μιλούσαν τη Μ. Τρίτη για τη «γυμνασιοποίηση» που κατά το υπουργείο επικρατεί στο δημοτικό και «για μεγαλύτερη πίεση στα νηπιαγωγεία», τα οποία απειλούνται με «ψαλίδι» με τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργού Παιδείας.

Σχολίαζαν μάλιστα ότι επιστρέφουμε πολλές δεκαετίες πίσω στον χώρο της εκπαίδευσης σε σχολεία όλα με ένα κεντρικό προφίλ, με ένα δάσκαλο ανά τμήμα –εξ ου και η αναφορά της «γυμνασιοποίησης» του δημοτικού, όπου πολλοί εκπαιδευτικοί «παρεμβάλλονται» στο ημερήσιο πρόγραμμά του και γι’ αυτό προκρίνεται τώρα η καθιέρωση ενός τύπου ολοήμερου με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται στις 13.15

καθώς έτσι θα συμπληρώνεται το ωράριο ενός δασκάλου με παρουσία σε μόνο μία τάξη–, παρωχημένες ιδέες και έλλειψη πειραματικών και πιλοτικών μεθόδων.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Σε αυτό το κλίμα ο κ. Φίλης μίλησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έρευνα για… μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και είπε ότι «κανένα νηπιαγωγείο δεν θα κλείσει». Κάτι όμως που αναγκάστηκε να πάρει γρήγορα πίσω ύστερα από επίμονες ερωτήσεις της εισηγήτριας της ΝΔ κυρίας Μαρίας Αντωνίου και να διορθώσει: «Κανένα μονοθέσιο νηπιαγωγείο δεν θα κλείσει»…

Με βάση τις παραπάνω εξαγγελίες, ο υπουργός Παιδείας συμπλήρωσε ότι τα βιβλία θα είναι εφέτος στην ώρα τους στις τάξεις και δεν θα υπάρξει κανένα κενό σε εκπαιδευτικούς.

Όπως είναι γνωστό, με τροπολογία που ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα ορίζεται ότι για να λειτουργήσει πλέον ένα νηπιαγωγείο πρέπει να έχει 14 νήπια αντί για επτά που ίσχυε έως πέρυσι.

Παράλληλα με τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργού Παιδείας ορίζεται ότι στα ολοήμερα σχολεία καταργείται και η πρωινή ώρα (7.30 με 8.15 ) που είχε θεσμοθετηθεί για τους γονείς που εργάζονται.

Έτσι, με στόχο τις «ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση» καταργούνται ολοήμερα και πανελλαδικά 1.347 σχολεία Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ).

Με τον νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου όλα τα δημοτικά θα τελειώνουν το μάθημα στις 13.15, εκτός αν έχουν τις προϋποθέσεις για ολοήμερο, οπότε θα λειτουργούν ως τις 16.00.

Στις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται:

* Η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων παραμένει ως έχει χωρίς καμία διαφοροποίηση.

* Η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος γενικεύεται για όλες τις τάξεις στις 13:15.

* Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος στον ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00.

* Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, αγγλικά, αθλητισμός, εικαστικά, θεατρική αγωγή, μουσική, πολιτιστικοί όμιλοι δραστηριοτήτων).

Τι είναι τα σχολεία που καταργούνται

Το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) εφαρμόστηκε στα δημοτικά σχολεία από το 2010 με επιτυχία, εισάγοντας νέα γνωστικά αντικείμενα που απαιτούν την πρόσληψη πολλών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, όπως στο γυμνάσιο.

Ενισχύθηκαν σε αυτά τα γλωσσικά μαθήματα και η διδασκαλία των μαθηματικών και παράλληλα η διδασκαλία της πληροφορικής και των αγγλικών και εισήχθη στα σχολεία η Φιλαναγνωσία και η Αισθητική Αγωγή. Η προαιρετική ζώνη 14:00-17:00 περιλάμβανε ακόμη μια δεύτερη ξένη γλώσσα, αθλητισμό, μουσική, εικαστικά και διεύρυνση της θεατρικής αγωγής και της μελέτης.