Μετά το άλυτο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων (σωσίβια, λέμβοι κ.ά.) από τις προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου, προέκυψε ένα ακόμη περιβαλλοντικό θέμα. Η προτεινόμενη εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή «Τσαΐρια» στην Περαία Θεσσαλονίκης, δεν πληροί τις σχετικές προδιαγραφές και δεν εξασφαλίζει ούτε ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας στους πρόσφυγες, ούτε την περιβαλλοντική προστασία ενός του υγροτόπου.

Πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την αντίθεσή τους σχετικά με την περιοχή που προτάθηκε από τον Δήμο Θέρμης, τόσο για ανθρωπιστικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.
Πρόκειται για μια έκταση, μεταξύ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και του οικισμού της Περαίας, η οποία βρίσκεται εντός εκτεταμένου παράκτιου έλους _ αποτελεί τμήμα του υγροτοπικού σχηματισμού των εκβολών του Ανθεμούντα, εντός του οποίου κατασκευάστηκε και ο αερολιμένας.
Ο υγροτοπικός χαρακτήρας της περιοχής, όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις, έχει ως αποτέλεσμα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, ανθυγιεινές κλιματικές συνθήκες, μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών, αλλά και πλήρη απουσία φυσικής σκιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Δεκέμβριο του 2014, ο παρακείμενος οικισμός Ρομά χρειάστηκε να εκκενωθεί λόγω της ανύψωσης των υδάτων.
Οι οργανώσεις «Δράση για την άγρια ζωή», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης», «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», «Καλλιστώ» και «Δίκτυο Μεσόγειος SOS» έστειλαν επιστολή στους συναρμόδιους αναπληρωτές υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος, στην οποία επισημαίνουν πως παρά την υποβάθμιση του υγροτόπου, παραμένει μια πολύτιμη φυσική έκταση που φιλοξενεί πληθώρα σπάνιων υδρόβιων και παρυδάτιων ειδών.
Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 130 είδη πουλιών, ενώ πολλά προστατευόμενα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος χρησιμοποιούν την περιοχή για αναπαραγωγή, διαχείμαση ή στάση κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης _ χαλκοκουρούνα (Coracias garrulus), καμπίσια πέρδικα (Perdix perdix), πετροτουρλίδα (Burhinus oedicnemus), καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), βαρβάρα (Tadorna tadorna), στρειδοφάγος (Haematopus ostralegus) κ.ά. Επίσης στην περιοχή έχουν πρόσφατα καταγραφεί και δύο θηλαστικά κοινοτικού ενδιαφέροντος, η βίδρα (Lutra lutra) και ο λαγόγυρος (Spermophilus citellus).
Οι πέντε οργανώσεις στην επιστολή τους υπογραμμίζουν ακόμα ότι, τόσο η εγκατάσταση των προσφύγων σε ακατάλληλη και προβληματική για αυτούς θέση όσο και η σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση, μπορούν εύκολα να αποφευχθούν. Όπως προτείνουν «εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θέρμης αλλά και στους γειτονικούς Δήμους, υπάρχουν πολλές και πολύ καταλληλότερες εκτάσεις (ανάμεσά τους εγκαταλειμμένα κάμπινγκ, κατασκηνώσεις και στρατόπεδα) που μπορούν άμεσα να παραχωρηθούν για την φιλοξενία των προσφύγων».
Μάλιστα, οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι πολλές από τις συγκεκριμένες εκτάσεις διαθέτουν ήδη τις βασικές υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, ακόμα και έτοιμα κτήρια), που «μόνο με πολύ μεγάλη σπατάλη πόρων θα μπορέσουν να φτιαχτούν στα Τσαΐρια».