Ενα μικρό ΕΣΥ ημετέρων ιατρών και νοσηλευτών επιχειρεί να δημιουργήσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης παρεμβαίνοντας στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε από αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ για την κάλυψη εν πρώτοις 100 θέσεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Σε εξέλιξη είναι και δεύτερος διαγωνισμός, ο οποίος διενεργείται από άλλη επιτροπή, που αφορά την πρόσληψη 400 νοσηλευτών προκειμένου να στελεχώσουν τις ΜΕΘ. Ηδη έχουν γίνει 52 ενστάσεις από ιατρούς –επελέγησαν από την επιτροπή και «κόπηκαν» από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας –για 72 θέσεις.
Σύμφωνα με καταγγελίες που αποκάλυψε «Το Βήμα» στις 14 Απριλίου, οι οποίες έφθασαν στη Βουλή μέσα από ερώτηση που κατέθεσε την Πέμπτη ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρενέβη στη διαδικασία του διαγωνισμού, παραποιώντας τους πίνακες βαθμολόγησης των επιτυχόντων προτού ακόμη ολοκληρώσει το έργο της η αρμόδια επιτροπή, καταστρατηγώντας ολοσχερώς τις προβλεπόμενες διατάξεις.
Απαίτησε να πάρει τους φακέλους


Ενώ οι τριμελείς επιτροπές του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αξιολόγηση των σχετικών αιτήσεων ιατρών και νοσηλευτών ήταν σε διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης αυτών, προ της ολοκλήρωσης του έργου τους και της ενυπόγραφης υποβολής των αποτελεσμάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται, δεσμεύθηκε με εντολή του κ. Πολάκη το σύνολο των πρωτοτύπων αιτήσεων και δικαιολογητικών των υποψηφίων, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας από τις αρμόδιες επιτροπές και το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός δέσμευσε το σύνολο των πρωτότυπων αιτήσεων-δικαιολογητικών που είχαν υποβάλει στο ΚΕΕΛΠΝΟ όλοι οι υποψήφιοι ιατροί και νοσηλευτές.
Οι αιτήσεις και τα πρωτότυπα δικαιολογητικά των υποψηφίων μεταφέρθηκαν δε απροκάλυπτα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, και δη εν ώρα εργασίας, από τη μετακλητή υπάλληλο στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας κυρία Καγιανέ Τσισμετζιάν. Είναι η ίδια υπάλληλος που φαίνεται και ως συντάκτης του πίνακα επιτυχόντων ιατρών ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η κυρία Τσισμετζιάν πήρε ενυπογράφως (με πρωτόκολλο παραλαβής) και για λογαριασμό του αναπληρωτή υπουργού τα ογκώδη σχετικά στοιχεία.
Λίγες ημέρες μετά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απέστειλε στο ΚΕΕΛΠΝΟ επίσημο –ενυπόγραφο από τον ίδιο και πρωτοκολλημένο –έγγραφο, στο οποίο είχε συνημμένο τον πίνακα κατάταξης των υποψηφίων ιατρών.
Στο ίδιο δε έγγραφό του ο κ. Πολάκης έδινε εντολή στον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιο Γιαννόπουλο να προχωρήσει στην τάχιστη πρόσληψη των ατόμων βάσει των αποτελεσμάτων που ο ίδιος του απέστειλε.
Με πρωτόκολλο και υπηρεσιακό e-mail


Να σημειωθεί ότι στο ίδιο έγγραφο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι επιστρέφει στο ΚΕΕΛΠΝΟ τις πρωτότυπες αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων που είχε κρατήσει για αρκετό χρονικό διάστημα στο γραφείο του.
Στη συνέχεια, ο κ. Πολάκης μέσω του υπηρεσιακού του e-mail απέστειλε σε μορφή pdf (κλειδωμένα αρχεία) τα αποτελέσματα του διαγωνισμού –ήταν σε τρεις πίνακες: επιτυχόντες, αποτυχόντες και ειδικότητες εκτός προκήρυξης –ζητώντας την άμεση ανάρτησή τους από το Κέντρο. Επίσης, έδωσε εγγράφως εντολή να υπάρξει χρονικό περιθώριο μόλις τέσσερις ημέρες για την υποβολή ενστάσεων από τους ενδιαφερομένους.
Ακολούθως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έστειλε κατά τον ίδιο τρόπο νέο επίσημο έγγραφο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτή τη φορά για τους νοσηλευτές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Πάντως, ο πίνακας με τους επιτυχόντες νοσηλευτές ΠΕ δεν έχει ακόμη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κέντρου.
Τη Δευτέρα αναμένονται εξελίξεις


Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο, ενώ αναμένεται να απασχολήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα στις 11.00 π.μ. Εκτός από τον βουλευτή Λακωνίας κ. Γρηγοράκο, ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσαν την Παρασκευή η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο βουλευτής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.


Ανακοίνωση-παραδοχή
Παράνομος ο έλεγχος του υπουργείου

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται ότι ζήτησε και παρέλαβε η ίδια τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά όλων των υποψηφίων γιατρών και νοσηλευτών –όπως αναφέρεται, προχώρησε «σε επανέλεγχο όλων των φακέλων των υποψηφίων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μοριοδότηση θα είναι απολύτως σύμφωνη με τα δημοσιευθέντα στην προκήρυξη κριτήρια». Ουσιαστικά, δηλαδή, παραδέχεται ότι παρενέβη στον διαγωνισμό υποκαθιστώντας τις αρμόδιες επιτροπές του ΚΕΕΛΠΝΟ και βγάζοντας η ίδια τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφή κατάχρηση εξουσίας καθώς έγινε χρήση της υπουργικής εξουσίας για σκοπό αλλότριο με ιδιοτελή κίνητρα.
Βάσει νόμου (ΦΕΚ 831 Β’ / 29.6.2001) η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι αρμόδια να ελέγχει τη διαδικασία προσλήψεων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο διαγωνισμός γίνεται από τριμελή επιτροπή που ορίζει το Κέντρο η οποία ελέγχει τα δικαιολογητικά των υποψηφίων και εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τους επικρατέστερους υποψηφίους. Από εκεί και έπειτα το ΔΣ λαμβάνει απόφαση για την πρόσληψη των επιστημόνων και υπογράφει τις σχετικές συμβάσεις.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην περίπτωση του εν λόγω διαγωνισμού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε τοποθετήσει ατύπως «δικό της» γιατρό για να είναι βεβαία ότι ακολουθείται η σωστή διαδικασία. Στο τέλος όμως και αυτός ο «τοποτηρητής» γιατρός φαίνεται ότι παρακάμφθηκε από τους ίδιους που τον τοποθέτησαν εκεί. Επί της ουσίας, δηλαδή, ο ρόλος του ακυρώθηκε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ