Με μία προσεκτικά μελετημένη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 25 άτομα που υπογραμμίζει την διπλή φύση του ρόλου του: του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του αρχηγού του κράτους του Βατικανού, αναμένεται να φτάσει στην Μυτιλήνη ο Πάπας της Ρώμης. Ο Ποντίφιξ, ο Γεφυροποιός σύμφωνα με τον τίτλο του, Πάπας Φραγκίσκος, θα συνοδεύεται κατά πληροφορίες από τον Καρδινάλιο Κουρτ Κοχ, Πρόεδρο του Ποντιφικικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών που εκπροσωπεί επί της ουσίας τους εκατοντάδες Καρδιναλίους, Αρχιεπισκόπους και Επισκόπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανά τον κόσμο και τον Αρχιεπίσκοπο Τζιοβάνι Ατζελο Μπέτσιου Αναπληρωτή Γραμματέα του κράτους του Βατικανού ως εκπρόσωπο της κρατικής μηχανής της Αγίας Εδρας. Ταυτόχρονα μαζί του θα βρίσκονται άνδρες της Ελβετικής φρουράς, της ασφάλειας, οι γραμματείς του, αλλά και ο προσωπικός του γιατρός, γεγονός που δείχνει ότι η τύχη, η ασφάλεια και

η υγεία του πνευματικού ηγέτη του 1,2 δισεκατομμυρίου πιστών δεν μπορεί να αφήνεται μόνον στις αρχές των χωρών που επισκέπτεται.
Τα μέλη της Παπικής Αντιπροσωπείας
Πρώτος στο κατάλογο των 25 ατόμων, αμέσως μετά τον Πάπα Φραγκίσκο, βρίσκεται ο Καρδινάλιος Κούρτ Κοχ. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελβετία ο Καρδινάλιος Κοχ διαδέχθηκε στην Προεδρία του Ποντιφικικού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των Χριστιανών τους Καρδιναλίους Βάλτερ Κάσπερ γερμανικής καταγωγής και τον Αυστραλό Εντούαρντ Κάσιντι. Σπούδασε στην Λουκέρνη και το Μόναχο, χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον ίδιο τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’,
τοποθετήθηκε στην θέση του Προέδρου του Ποντιφικικού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των Χριστιανών από τον Πάπα Βενέδικτο ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος του έδωσε επιπλέον αρμοδιότητες τοποθετώντας τον και στην Επιτροπή για την Καθολική Εκπαίδευση. Ο διορισμός του το 2010 στην Επιτροπή για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών προκάλεσε αίσθηση στους Ορθοδόξους καθώς ο γεννημένος στην Ελβετία Καρδινάλιος Κόχ δεν γνώριζε ιδιαίτερα την Ορθόδοξη θεολογία ενώ ήταν φυσικό να έριχνε το κύριο βάρος των προσπαθειών του στον διάλογο με τους προτεστάντες καθώς η ιδιαίτερή του πατρίδα ήταν από την πρώτες περιοχές που αποδέχθηκαν τα κηρύγματα του ΜαρτίνουΛούθηρου και του Ιωάννη Καλβίνου.
Δίπλα στον «συντηρητικό και αγέλαστο» για πολλούς Καρδινάλιο Κόχ θα βρίσκεται το «δεξί του χέρι» στην Επιτροπή ο Ιταλός Αντρέα Παλμιέρι. Ο ελληνομαθής Αρχιμανδρίτης Παλμιέρι από το Μπάρι της Ιταλίας, διορίστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο υπογραμματέας του Ποντιφικικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις στις σχέσεις με τις άλλες Εκκλησίες και ομολογίες.
Το κράτος του Βατικανού θα εκπροσωπείται στο νησί της Λέσβου από τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» Αρχιεπίσκοπο Τζιοβάνι Αντζελο Μπέτσιου. Ο 68χρονος Αρχιεπίσκοπος Μπέτσιου είναι «ο άνθρωπος κλειδί» του κράτους του Βατικανού. Είναι ο κύριος εισηγητής όλων των θεμάτων προς τον «πρωθυπουργό», Γραμματέα του Κράτους του Βατικανού Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και στον ίδιο τον Πάπα. Γέννημα θρέμμα της Σαρδηνίας γνωρίζει τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ζητήματα και χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή το ταξίδι του Πάπα στο Αιγαίο. «Διπλωμάτης καριέρας» υπηρέτησε σε δύσκολες και ευαίσθητες περιοχές για την Αγία Εδρα όπως η Κούβα, το Σουδάν, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, η Λιβερία, η Αγκόλα, το Σάο Τομέ στον Κόλπο της Γουινέας, την Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον 2011 τοποθετήθηκε από τον Πάπα Βενέδικτο στην θέση του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» του κράτους του Βατικανού. Είναι ο άνθρωπος του βλέπει καθημερινά τον Πάπα Φραγκίσκο και το 2014 κλήθηκε να χειριστεί _και φαίνεται ότι τα κατάφερε επιβάλλοντας σιδερένια πειθαρχία, με «εκκαθαρίσεις» και με «αποκεφαλισμούς»_ το σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας που συντάραξε την Ελβετική φρουρά. Γνώστης τεσσάρων γλωσσών ο τίτλος του είναι Αναπληρωτής Γενικών Υποθέσεων του κράτους του Βατικανού. Είναι ο «άνθρωπος» του Ποντίφικα και για πολλούς η θέση του έχει αντίστοιχη ισχύ με αυτή του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.
Δίπλα του ο Πάπας θα έχει τον ομογάλακτό του από το Τάγμα των Ιησουϊτών μοναχών, εκπρόσωπο Τύπου της Αγίας Εδρας, Φεντερίκο Λομπάρντι. Μαθηματικός και θεολόγος ο Ιησουΐτης μοναχός πέρασε απ΄ όλες τις θέσεις των μέσων ενημέρωσης του Βατικανού: το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Το 2006 διορίστηκε από την Πάπα Βενέδικτο στη θέση του εκπροσώπου τύπου και διαδέχθηκε τον επί 22 χρόνια προκάτοχο του Γ. Ναβάρο-Βάλς που προερχόταν από τις τάξεις του Opus Dei.