Η τελική δημόσια εκδήλωση του προγράμματος «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 από τις 9.00 έως τις 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» στο Γαλάτσι (Ρεθύμνης 36 και Χ. Καψάλη).
Οι «Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη» οργάνωσαν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης με την ενεργή συμμετοχή ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 1400 άτομα. Εδωσαν την ευκαιρία εκπαίδευσης σε 140 άτομα, τα οποία με τη σειρά τους δημιούργησαν ομάδες αυτοβοήθειας στο Ηράκλειο Αττικής, Πάρο, Γαλάτσι και Τήνο, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες 3 ομάδες. Παράλληλα υλοποιήθηκαν επίσης 11 ομάδες ψυχοεκπαίδευσης.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, όπως συνέβη και σε όλη την διάρκεια του προγράμματος, επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και άλλοι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάθλιψη και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος. Στη συνέχεια ωφελούμενοι –άτομα που εκπαιδεύτηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και υποστηρίχθηκαν να οργανώσουν ομάδες αυτοβοήθειας θα μιλήσουν για την προσωπική τους εμπειρία.
Στην τελευταία ενότητα με τίτλο «Χτίζοντας βιώσιμες λύσεις και νέες συνεργασίες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης» εκπρόσωποι δύο Ευρωπαϊκών Δικτύων που συνέβαλλαν στο πρόγραμμα, του European Network for Training and Research in Mental Health (ENTER) και της European Alliance Against Depression (EAAD) θα συζητήσουν με ελληνικούς φορείς προτάσεις για νέες παρεμβάσεις.
Ο καθηγητής Urlich Hegerl στην ομιλία του «E-mental health και αυτοβοήθεια για την κατάθλιψη» θα παρουσιάσει, ως ένας από τους δημιουργούς του, το διαδικτυακό εργαλείο αυτοβοήθειας για εφήβους και ενήλικες Ifightdepression που οι Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη φέρνουν στην Ελλάδα.
Το επιστημονικό πρόγραμμα θα περιέχει επίσης εκπαιδευτικό επαγγελματιών σχετικά με την πρόληψη της αυτοκτονίας και συνάντηση εργασίας των συντονιστών ομάδων αυτοβοήθειας της Αττικής.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας.