Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Ειδομένη. Μετά τα επεισόδια της Κυριακής, την Τρίτη νέες φήμες διακινούνται περί «ανοίγματος των συνόρων», με αποτέλεσμα να επικρατεί αναστάτωση μεταξύ των προσφύγων και οι αρχές να ενισχύουν τις αστυνομικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ειδομένη αναφέρουν ότι από το βράδυ της Δευτέρας από στόμα σε στόμα μεταφέρεται η πληροφορία ότι στις 11:00 θα γίνει νέα κίνηση για να πέσει ο φράχτης στα σύνορα.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, κάποιοι «αλληλέγγυοι» δίνουν υποσχέσεις σε πρόσφυγες ότι θα τους προμηθεύσουν ακόμη και με βόμβες μολότοφ αυτή τη φορά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ. έχει στήσει δύο σημεία ελέγχου στην είσοδο του καταυλισμού και στην γέφυρα του Αξιού, σε μια προσπάθεια να ταυτοποιήσει εκείνους που μπορεί να ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες σε επικίνδυνες ενέργειες.

Πάντως, η κατάσταση είναι εκρηκτική, καθώς στον καταυλισμό βρίσκονται περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων εκτιμάται ότι περίπου 700 συμμετέχουν ενεργά σε όποια κινητοποίηση οργανώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα επεισόδια της Κυριακής, τη Δευτέρα, τέσσερα λεωφορεία με πρόσφυγες έφυγαν από την Ειδομένη για κέντρα φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεκαπέντε προσαγωγές αλληλέγγυων

Δεκαπέντε προσαγωγές έγιναν την Τρίτη από τις αστυνομικές δυνάμεις κοντά στην Ειδομένη, στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που έχουν αρχίσει από την ΕΛΑΣ, ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία επεισόδια και τα όσα έχουν αναφερθεί για συγκεκριμένα άτομα που φέρονται ότι παρακινούν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, οι προσαγωγές έγιναν στην γέφυρα του Αξιού, απ’ όπου περνούν αναγκαστικά όσοι εισέρχονται στη χώρα από την ΠΓΔΜ, καθώς κινούνται μέσα στο ελληνικό έδαφος προς τα σύνορα.
Προσαχθέντες είναι 5 Γερμανοί υπήκοοι, 2 Βρετανοί, ένας Ολλανδός, ένας Αυστριακός, ένας Πορτογάλος, 2 Σουηδοί, ένας Τσέχος και δύο Έλληνες πολίτες.

Οι προσαχθέντες δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι είναι αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες, αλλά, σύμφωνα με τις αρχές, κανείς δεν ανήκει σε κάποια από τις ΜΚΟ που βρίσκονται στην περιοχή.

Όλοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για εξακρίβωση στοιχείων.
Από τους δεκαπέντε προσαχθέντες κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για οπλοφορία, μόνο ένας, Γερμανός υπήκοος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Πρόβλημα και στη Λάρισα

Στην άρνηση των προσφύγων να παραμείνουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο, στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», «σκοντάφτει» για μία ακόμη φορά ο σχεδιασμός μεταφοράς τους σε ανοιχτές δομές.

Το βράδυ της Δευτέρας έφθασαν εκεί 7 λεωφορεία με 382 Σύρους πρόσφυγες από τη Νέα Καρβάλη Καβάλας, αλλά αρνούνται να κατέβουν από τα λεωφορεία και ζητούν να μετακινηθούν αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο από τον ίδιο καταυλισμό αποχώρησαν 484 Σύροι, οι οποίοι δεν ήθελαν πλέον να παραμείνουν, λόγω προβλημάτων συμβίωσης με τους Αφγανούς.

Αρχικά μεταφέρθηκαν στην Πέτρα Ολύμπου στην Πιερία, όπου, επίσης, δεν τους άρεσε ο εκεί καταυλισμός και εν τέλει διαμοιράστηκαν, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Εντός του καταυλισμού στο Κουτσόχερο βρίσκονται προς το παρόν 805 πρόσφυγες σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή.

Συνολικά στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή βρίσκονται 53.381 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 29.205 στη Β.Ελλάδα, 14.405 στην Αττική και 7.055 στα hot spot των νησιών.